Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Palmu eļļa vai sviests, speķis vai margarīns? Izrādās, pilnīgi bez taukiem mēs tomēr nespējam iztikt un mūsu organismam tie ir nepieciešami. Vai fobija no taukiem ir pamatota? Par to, cik dažādos veidos ir sastopami tauki pārtikā, kā tos uzņemam un cik liela ir tauku nozīme organisma vielmaiņā, saruna raidījumā Kā labāk dzīvot. Diskutē uztura speciālite Eva Kataja, gastroentroloģe Irita Roderte un kardioloģe Iveta Mintāle.

 "Tauki ir viena no lielajām uzturvielu grupām, kas organismam ir vajadzīgi,” skaidro Eva Kataja. "Tauki pārtikā asociējas ar taukiem ķermenī cilvēkiem šķiet, ja uzņemam taukus ar pārtiku, tie var uzkrāties organismā un var rasties veselības problēmas. Tas cilvēkiem šķiet slikti. Taukiem ir vislielākā enerģētiskā vērtība, visvairāk kaloriju uz vienu gramu. Tas arī attur no tauku lietošanās.”

"Problēma ir aptaukošanās, tauku uzņemšana tiek asociēta ar lieko svaru, ar aptaukošanos. Nevar noreducēt, ka visi aptaukojušies cilvēki ir vienkārši apēduši par daudz taukus," norāda Irita Roderte. "Mūsu sabiedrības problēma, ka par daudz uzņemam viegli šķīstošos ogļhidrātus, tas organismā transformējas kā tauki. Tauki nav bubulis. Tauki ir vajadzīgi, nav tikai enerģijas rezerve, bet šūnu struktūrelements. Ja taukus neuzņemsim, dzīvības procesi nespēs noritēt.”

Irita Roderte piekrīt, ka tauki nepieciešami, jautājums, par kādiem taukiem runā - labiem un sliktiem. "Olīveļļu neuzskata par taukiem vai avokado, kur ir daudz mono nepiesātinātās taukskābes. Labi ir saprast, kurus taukus lietojam un kādā daudzumā," bilst Irita Roderte.

Eva Kataja atzīst, ka arī sviestu un pienu drīkst ēst. Viss ir atkarīgs no daudzuma. Nevajag ēst puspaciņu sviesta dienā, bet uzziest uz maizes šķēles nav liegts.

Iveta Mintāle norāda, ka cilvēku ēdiens ir vienveidīgs. Ļoti daudz uzturā ir gaļas, maz ēd dažādus dārzeņus, vēl mazāk pākšaugus un zivis. Ārkārtīgi daudz konditorejas izstrādājumu, bez kuriem neiztiek ne dienu.

Savukārt Irita Roderte mudina vairāk gatavot pašiem, jo tad var kontrolēt, kādas sastāvdaļas pievieno.