Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Zirņi zirņi, zirņi, pīrādziņš un piparkūka. Piparkūka, pīrādziņš, vēl viens pīrādziņš, zirņi, atkal piparkūkas un rasols. Tāds ir klasiskais Ziemassvētku ēdienu un gardumu piedāvājums. Vai varam atrast interesantas un netradicionālas gada nogales svētku ēdienu receptes? Varam! Tās meklējam raidījumā Kā labāk dzīvot kopā ar uztura speciālistēm Lieni Sondori un Evu Kataju.

Svētki ir kopā būšana, lustēšanās, ne tikai ēšana, atgādina Liene Sondore.

Tomēr bez gardumiem svētkos neiztikt, tāpēc raidījuma viešņas iesaka, ko likt Ziemassvētku galdā.

Piparkūkas var izcept veselīgākas ar rudzu miltiem vai griķu miltiem, bet tāpat būs taukumiņš klāt, cukurs utt. Bet viss jau ir atkarīgs, cik daudz apēd.

Kāpostus var sautēt tradicionāli ar speķīti un sīpoliem, bet var arī sautēt apelsīnu sulā.

Var ēst vienkārši vārītus zirņus, bet var taisīt nelielas zirņu piciņas no izvārītiem pelēkajiem zirņiem, ko samaļ kopā ar kaņepju sviestu, var pielikt apceptus sīpoliņus, nedaudz ķiploku, var arī pievienot vārītus kartupeļus. No masas saviļā mazas bumbiņas, kuras apviļā kaņepju sēkliņas vai kaltētos zaļumos. Var apcept, var ēst aukstas, kā labāk garšo.

Var pagatavot zivju „kūciņas”. Mērcei sakapā sarkano sīpolu, ķiploku, pielikt brūkleņu ievārījumu, svaigas dzērvenes, var pielikt čili nedaudz ūdeni, balzamiko vai citrona sulu. Brūno cukuru. Vāra, līdz sakaramelizējas.

Ņem cieto sieru, nedaudz sviestu un vienās daļās miltus, sieru un sviestu uztaisa drupačas. Uz zivs uzziež ievārījumu, kārto virsū drupačas, liek cepeškrāsni un cep. Iegūs skaistas zivs „kūciņas”.

Ziemassvētkos var arī pagatavot gardu rupjmaizes kārtojumu vai bubertu.

Var cept dažādus cepumiņus - ir mandeļu, ir biezpiena cepumiņi. Smilšu mīklas cepumiņi, kurus kādreiz mala caur gaļas mašīnu.

Var cept arī plātsmaizi, pagatavot dažādus saldos no biezpiena.

Mūsdienās nevajadzētu „iespringt” uz 12 ēdieniem galdā, vienos salātos vien ir septiņas sastāvdaļas!

Protams, svētku galdā var un vajag celt dārzeņus, svaigus un arī ceptus cepeškrāsnī.

Ja saimniecei ir laiks, var saspraust gabaliņu ceptas bietes, kazas sieru un kāli uz irbulīša un klāt mērci no bezpiedevu jogurta, gurķa, ķiploka, nedaudz sāls

Ēdiens kā dāvana – pašcepta maize, burciņa pikantās zaptes, laba olīveļļa un vīns. Maizes sastāvdaļas var sabērt burkā un pievieno recepti, un apdāvinātais pats var izcept.