Latvijā kopš senseniem laikiem rudens atnāk kopā ar veļu laiku, ko mūsu ļaudis mēdz dēvēt arī par Zemlikām, Dievainēm, Dvēseļu dienām, Ķauķu laiku, Iļģu laiku un vēl citādi. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 23. oktobrī,  Hernhūtiešu saiešanas namā un Vidzemes sētā notiks Veļu vakars folkloras kopu „Grodi” un “GaraTaka” vadībā. Tuvā notikuma gaisotnē mūs ievedīs „Grodu” dalībniece Gunta Siliņa-Jasjukeviča un viņas meita Janta Jasjukeviča.

„Veļu vakarā svarīgākais – mēs esam kopā, sarunājamies un atceramies, apcerē un atmiņas pavadām  šo vakaru,” raidījumā Kultūras Rondo atklāj Gunta Siliņa-Jasjukeviča. Protams, kā visos godos būtisks ir mielasts.

Pēc liecībām veļu mielastā var būt pa kumosam no visām tām pašu audzētām un sarūpētām veltē, kas pildījušas mūsu klētis, pieliekamos un pagrabus, turpina Siliņa-Jasjukeviča.

Siliņa-Jasjukeviča arī atklāj, ka savā ģimenē izbauda Veļu vakaru. Ģimene dodas uz savām lauku mājām Vidzemes pusē. Klāj galdu, vāra miežu putru, sarunājas,  atceras tuviniekus, skatās bildes, dzied kādu dziesmu. „Esam kopā!” vienkārši bilst Siliņa-Jasjukeviča. Viņa arī stāsta, ka vīrs pagatavojis īpašu veļu mielojamo galdiņu, ko ģimene noskatījusi Latvijas Nacionālā vēstures muzeja relikviju klāstā.

Veļu laiks sākas uzreiz pēc Miķeļiem un ilgst līdz Mārtiņiem. Visu oktobri patiesībā var atcerēties savus tuvos, kas viņsaulē. Mūsdienas Veļu vakars mūsdienās vairāk iezīmējas ar kapsētas apmeklējumu, lapu nogrābšanu un svecīšu nolikšanu. Taču Veļu vakara tradīcija ir īpaša mielasta gatavošana, ko vispirms piedāvā aizgājušo dvēselēm.

„Kopā sanākšanas skaistums ir tajā, ka beidzot esam atraduši laiku atcerēties sev nozīmīgus cilvēkus,” vērtē Siliņa-Jasjukēviča.

„Tradicionālā kultūra ir apbrīnojami līdzīga visu pasaules tautu senajā slānī. Telpā no Balkānu kalniem līdz Urālu kalniem ikviena tauta ir piešķīruši nozīmi komunikācijai ar saviem senčiem. Arī mūsu kultūra, neesam izņēmums,” norāda Siliņa-Jasjukēviča.

Veļu vakars Brīvdabas muzejā 23. oktobrī sāksies pulksten 18, Siliņa-Jasjukēviča aicina ņemt arī līdzi cienastu, ko mielot veļus.