Cik daudz cukura satur bērnu iecienīti ēdieni un našķi un kā mainīt tradīcijas, lai svētki nebūtu tikai cukurs un cukuroti gardumi? Raidījumā diskutē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente un pētniece, RSU Stomatoloģijas institūta zobārste, divu bērnu mamma Ilze Maldupa un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Jurgita Gailite.

"Cilvēki nereti domā, ka cukurs ir vienīgi saldumos un cukurtraukā, ka dabīgie cukuriņi, kā ābolu sula vai želejkonfektes vai žāvētas plūmes, neskaitās," norāda Lizeta Puga.

Viņa aicina piedomāt, cik daudz saldas ēdienreizes ir bērnam. Nereti bērniem brokastīs ir salda putra ar ievārījumu un tēju vai sulu.

"Pusdienas ir mūsu sāļais ēdiens. Bet mēs aizejam uz skolu, tur ir saldais dzēriens, tās ir papildus 3-4 tējkarotītes, launags ir salds. Un kas ir vakarā iecienīts ēdiens Latvijas bērniem - putra, pankūkas, maizītes, jogurtiņi.

Šādas uzkodas, kas beigās rezultējas, ka tikai viena ēdienreize dienas laikā, kas ir sāļa. Visas parējās balstās uz dažādām saldām uzkodām," norāda Lizete Puga.

Viņa arī atgādina, ka vecāki bieži aizmirst, ka cukurs ir paslēpies arī pašu gatavotos sīrupos un sulās.

"Bieži sabiedrībā ir normalizēti medikamenti, kas nemaz nav vajadzīgi, norāda Ilze Maldupa. "Bērnam kaut kāds klepiņš, iesnas, aptiekā ar veselu sarakstu vecāki iepērkas - vienu sīrupiņu, otru. Tad vēl mājās kaut kādu izvāra. Un tēju ar medu, ko citu dos, lai kakls nesāpētu. Tās ir ir lietas, kas vispār nav vajadzīgas un vispār varētu neeksistēt un mēs  būtu daudz veselāka sabiedrība."

To pašu Ilze Maldupa attiecina uz vairākiem produktiem.

"Viss plaukts, kas ir rakstīts bērnu pārtika, lielākoties tur ir ēdieni, kas nav piemēroti maziem bērniem, jo viņos ir cukurs. Pasaules veselības organizācija ir teikusi, ka bērniem līdz divu gadu vecumam nevajag cukuru, ja paskatās visas tās putriņas, tur ir nenormāli daudz cukura," atzīst Ilze Maldupa.

Viņa norāda, ka bērnam var vārīt arī parastās auzu pārslas, nevis izvēlēties no bērnu pārtikas plaukta, kur putra ir pilna ar cukuru. Tāpat bērniem nav vajadzīgas īpaši bērniem ražotās sulas, vispār nav vajadzīgas sulas. Kā pieaugušie svētkos iedzer vīnu, bērns var iedzert sulu kā kaut ko garšīgu un izbaudīt. Saldo vajadzētu atstāt baudai.

Konfektes un cepumi nav tas sliktākais, sliktākais ir tas, ko nespējam uzskaitīt! Viņa iesaka skatīties, lai kopējais cukura daudzums, kas norādīts uz produkta iepakojuma, nepārsniedz 5 g uz 100 g. 

Daba cukuru ir paslēpusi augļu šūnās. Tāpēc varam apēst 10 ābolus un tas netraucēs, jo tas ir kopā ar visu citu, kas ir ābola un palīdz pārstrādāt cukuru.

"Asinīs nenonāks cukurs no tiem 10 āboliem. Bet, ja tos 10 ābolus izspiedīsim sulā un dabūsim kārtīgu glāzi sulas, to izdzerot, dabūsim 100% visu cukuru, kas ir glāzē un tas ir tieši tas pats, kā paņemt glāzi ar ūdeni un pielikt tajā 10 tējkarotes cukura un to izdzertu. Kad cukurs ir dabūts no šūnas ārā, ķīmiski tas ir tāds pats kā baltais cukurs, ko pievienojam," skaidro Ilze Maldupa.