Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Zobārste Rebeka Brīvmane brīvajā laikā aizraujas ar ēst gatavošanu un kad tiek cepta itāļu maize fokača, viesi vienmēr to novērtē. Bet viņas dēls ārsts Eduards Brīvmanis stāsta, kā top risoto viņa izpildījumā.

“Visi, kas to ēd pirmo reizi – viņiem aizbrauc jumts,” tā par fokaču saka Rebeka Brīvmane.

Saistībā ar fokačas maizes receptes iegūšanu, Rebekai ir vesels stāsts. To noskatījuši Kalnciema tirdziņā, kur to piedāvājis Mārtiņš Rītiņš. Viņš gan neesot atklājis kādu būtisku maizes sastāvdaļu, jo laba recepte maksā... Bet apēdot jau vairākus gabaliņus, to sapratuši paši. 

Rebeka Brīvmane bilst, ka viņai ir sveša tā kulinārijā, kur precīzi jāsver sastāvdaļas. Un ja arī precīzi pēc gramiem nosauks recepti, katrai sievietei ir savas prasmes un garšas sajūtas. Tāpēc arī receptēm, ko ģimene piedāvā raidījumā nav precīzi norādītās sastāvdaļas.

Fokača- itāliešu maize

Pagatavo vai nopērk rauga mīklu.

Ņem cepešpannu, pārklāj ar cepamo papīru, pārlej ar eļļu, pārkaisa ar kukurūzas miltiem, pārklāj ar rauga mīklu un to vienmērīgi izlīdzina uz pannas. Vēlreiz pārlej ar eļļu, pārkaisa ar miltiem.

Notīrītas ķiploka daiviņas, griež uz pusēm un vienmērīgi pārklāj mīklu.

Virs ķiplokiem bagātīgi klāj kazas siera gabalus, tad tikpat blīvi liek arī melnās olīvas bez kauliņiem, tās var griezt uz pusēm un var arī likt veselas. Pārkaisa ar melnajām sezama sēkliņām. Visbeidzot pārliek ar svaiga rozmarīna zariņiem. Un atkal pārbārsta ar kukurūzas miltiem.

Katrai sastāvdaļai jābūt dāsni un no sirds pievienotai fokačai!

Cep cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes, kamēr skaisti brūna. Kad izvelk no krāsns, pārlej ar olīveļļu, lai nepaliek cieta.

Risoto ar baravikām

Sīki sasmalcina 2-3 sīpolus un arī 2 puravu kātus. Uz pannas bagātīgi liek sviestu, var pievienot arī eļļu. Kad sviests izkusis, liek uz pannas sagrieztos sīpolus un puravus un ļauj tiem sautēties uz lēnas uguns, lai paliek mīksti, bet nepaliek brūni.

Katliņā sasilda buljonu un uz atsevišķas pannas sviestā apcep sēnes, pievienojot mazliet sāls. Kad sīpoli un puravi pasautējušies uz pannas, pievieno basmati rīsus un pārlej ar baltvīnu. Kamēr ēdiens gatavojas, to visu laiku maisa. Kad vīns iztvaikojis, pa mazām porcijām sāk pievienot buljonu, nepārlejot un arī neļaujot rīsiem palikt sausiem. Un turpina maisīšanu. Pēc laika pievieno apceptās sēnes. Kad rīsi mīksti, bet ne izjukuši, pievieno apmēram sauju rīvēta Parmezāna siera un vēl gabaliņu sviesta. Tad uzliek vāku, noņem no uguns un ļauj kādu brīdi atpūsties.