Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes ēdienkarte - ēdiena gatavošanas entuziasti un vecāki iesaka viegli pagatavojamas receptes ģimenes maltītēm. Stāsta žurnāliste Ilze Klapere, kura savā Facebook kontā regulāri atgādina, ka tā vai cita recepte ir pamēģināšanas vērta, un kafejnīcas "Kairi" īpašnieki Maija un Jānis Kairi.

Ilzes Klaperes receptes un ieteikumi

"Saspīlējums ir, bet ēdiens nomierina," raksturojot šo laiku, atzīst Ilze Klapere. Viņa rosina padomāt par to, ko varētu garšīgu uztaisīt, izplānot uz priekšu.

"Tas ir patīkams rutinēts darbiņš un tas nomierina," atzīst Ilze Klapere. 

Viņa atklāj, ka ģimenē patīk gatavot abiem ar vīru, turklāt bieži gatavo atsevišķi sev, pieaugušajiem, un bērnam. Ir arī kopīgie ēdieni, piemēram, biešu vai frikadeļu zupa, auzu putra.

Ilze Klapere min, ka bieži gatavo cepeškrāsni ceptus ēdienus. Populārākās receptes no tām, ko viņa publicē Facebook, ir vienkāršas pagatavošanas ziņā un arī izmaksu ziņā.

Gatavojot Ilzei Klaperei patīk uzlikt mūziku fonā, ieliet glāzi vīna, ja nekur nav jāsteidzas, tas ir tās meditatīvs un priecīgs process.

Krāsnī cepti kartupeļi "ar odziņu"

Kartupeļi ir lieliski un visiem pieejami dārzeņi - un šī recepte ir vienkārša, garšīga un tomēr “ar odziņu”.

Sastāvdaļas: 600 g kartupeļu, sāls, 1 ēdamkarote sezama sēklu, 1 ēdamkarote kaltēta rozmarīna, 1 ēdamkarote ķimeņu, 1 ēdamkarote saulespuķu eļļas, rafinētas (der arī cita cepšanai paredzēta).

Pagatavošana: Kartupeļus rūpīgi nomazgā un pārgriež gareniski uz pusēm, nemizo (miza ir veselīga!). Apkaisa ar sāli. Trīs lēzenos šķīvjos ieber katrā savu garšvielu. Kartupeļu griezto pusi iemērc sēklās/garšaugos un liek uz cepešplāts (uz cepampapīra) ar apgaršvieloto pusi uz leju. Kartupeļu "muguriņas" nopindzelē ar eļļu, var vēl pārkaisīt sāli.

Cep 225°C sakarsētā cepeškrāsnī 20-25 minūtes (atkarīgs no kartupeļu lieluma).

Omlete kā bērnībā

Recepte tiem, kuri atceras burvīgo, poraino omleti, kādu mēs pirms gadiem 30 ēdām bērnudārzos un skolās.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kamēr silst, ielej traukā 300 ml pienu, pieber sāli un piparus (ja patīk, rekomendēju pierīvēt arī svaigu muskatriekstu). Pienam pievieno 5 olas (vai 4, ja ļoti lielas) un visu izmaisa ar dakšiņu, līdz dzeltenumi un baltumi iemaisās pienā (kult neko nevajag!). 

Cepamo formu (es cepu apaļā 25 cm diametra stikla formā) ieziež ar sviestu, ielej olu masu un šauj sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 20-25 minūtēm (jāskatās - kad virsma zeltaina un vidū pacēlusies, ir gatavs!)

Krāsnī ceptā omlete, sanāk maiga un poraina. Noslēpums - olas ar pienu nesakuļ, bet tikai samaisa. Ilzes Klaperes ģimenē tā ir sestdienu rītu omlete.

Dārzeņu zupa ar zemesriekstu sviestu

Piemērota arī vegāniem! Neticami garšīga un sātīga, mazliet pikanta un sildoša.

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes eļļas, 1 liels sīpols, 2 ķiplokdaiviņas, 1 tējkarote maiga čili pulvera (vai pēc garšas, es liku vēl arī paprikas pulveri), 2 sarkanās paprikas, 230 g burkānu, 230 g kartupeļu, 2 seleriju kāti, 900 ml dārzeņu buljona, 6 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta, 115 g saldās kukurūzas, Sāls, malti melnie pipari.

Pagatavošana: Dārzeņus notīra, paprikām izņem sēklas. Sīpolu sakapā, ķiplokdaivas saspiež, pārējos dārzeņus sagriež mazos gabaliņos.

Dziļā pannā vai katlā sakarsē eļļu, vispirms mazliet apcep sīpolus un ķiplokdaivas, tad pieber čili un vēl minūti maisot apcep. Pievieno paprikas, burkānus, kartupeļus un seleriju kātus, apmaisa un apcep pāris minūtes, maisīšanu nepārtraucot. Pielej buljonu, pieliek zemesriekstu sviestu un pieber kukurūzu. Maisa, līdz zemesriekstu sviests izkūst, pieber sāli, melnos piparus pēc garšas, uzliek vāku uz vāra 15-20 minūtes.

Gatavojot šo zupu, Ilze Klapere iesaka ievērot recepti, lai veidojas īstā konsistence un struktūra.

Banānmaize

Pārlietā šokolāde bildē ir izvirtība augstākajā mērā, bez tās mierīgi var iztikt!

Sastāvdaļas: 125 g sviesta, 125 g cukura, 1 tējkarote vaniļas cukura, 2 olas, 3 banāni, 100 g skāba krējuma, 160 g miltu, 1 tējkarote cepamā pulvera, nažagals sodas.

Pagatavošana: Ņem 3 bļodas. Vienā samaisa 160 g miltus ar 1 tējkaroti cepamā pulvera (strīķētu) un naža galu sodas.

Otrā bļodā 3 banānus (vēlams, pārgatavojušos) sablendē ar 100 g skābā krējuma. Trešajā bļodā liek 125 g mīksta sviesta, 125 g cukura, mazliet vaniļas cukura un ar mikseri saputo. Tad pievieno 1 olu, mazliet sakuļ, tad otru olu, atkal sakuļ. Tad sviesta un olu masai pamīšus lej klāt banānu masu un ber miltus, visu samaisa.

Ar sviestu ieziež gareno kēksa formu (apakšā var ieklāt cepamo papīru) lej iekšā mīklu un liek cepties 170 grādos sakarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram 50-60 minūtes.

Zināšanai: Banānmaize vienmēr jauki ieplaisā pa vidu. Ļoti jauki vienmēr smaržo visa māja! Kaloriju daudz! Nevajag apēst divatā...

Maijas un Jāņa Kairu ieteikumi un receptes

Pie Jāņa Kaira Ģimenes studijā viesojās viņa kafejnīcā "Kairi", kur viņš atklāj, ka pavasarī mēdz gatavot skābeņu kūku. Skābenes dod kūkai pasakaini zaļu krāsu un arī neparastu skābeņu garšu.

Skābeņu kūka

Sastāvdaļas biskvītam: 2 olas, 2 olu dzeltenumi, 80 g cukura, 2 ēdamkarotes spinātu sulas (blendētas spinātu lapiņas arī var pielikt).

Skābeņu masai: 20 g skābenes, 250 g biezpiena, 180 g cukura, 250 g saldā krējuma, 10 g želatīns, 50 g ūdens.

Olas saputo ar cukuru, pievieno spinātus, tad iesijā miltus, lej formā cep 180 grādos apmēram 18 minūtes.

Skābenes bez kātiņiem sablendētas kopā ar biezpienu, pievieno cukuru, saldo krējumu un ūdens peldē izkausētu želatīnu.

Masu liek uz biskvīta, ļauj sastingt.

Un, protams, arī skābeņu zupa

Jānis Kairis zupai izmanto iepriekš savārītu vistas buljonu. Zupu gatavojot, tam pievieno saceptu bekonu. Buljonā vāra burkānus, kartupeļus un beigās pievieno skābenes. Pasniedz ar olu un krējumu.

Jānis Kairis atklāj, ka zupai klāt liek arī grūbas, bet tās vara atsevišķi.

Kāpēc ne vienmēr izdodas pagatavot iecerēto kūku mājas apstākļos, sarunā atklāj Maija Kaire.

Viņa atzīst, ka nevajag baidīties pagatavot kūku arī mājās. Eksperimentēt vajag, jo reizēm šie eksperimenti noved pie kaut kā fantastiska, ko otrreiz nemaz neatkārtosi. Tajā pašā laikā viņa atzīst, ka konditora profesija ir cimperlīga, jo kūkas cepot, ir jāpieliek produkti tik, cik nepieciešams, nevis kā vārot zupu, šķipsniņu tas un šķipsniņu šitas.

Maija Kaire norāda, ka, skatoties receptes internetā, bieži vien nesanāk tas, kā ir rakstīts. Viņa vērtē, ka kādu knifiņu receptes ievietotājs grib paturēt sev. Tas neattiecas uz visām receptēm, bet tādām "ar rozīnīti". Kad "ieslēdz profesionālo domāšanu", tad arī tāda recepte izdodas.

Visbiežāk šie knifiņi tas attiecas uz temperatūru izstrādājuma cepšanai. Mūsdienās visbiežāk tā ir 180 grādi, nav vairs krāsns jāsasilda līdz 200 vai pat vairāk grādiem, jo mainījušās ir cepeškrāsnis.

Otra lieta - produktu temperatūra. Sviestu putojot jāatceras, ka nedrīkst pievienot aukstas olas no ledusskapja. Olas vispirms jāpatur istabas temperatūrā vai jāiegremdē siltā ūdenī.

Maija Kaire iesaka nepaslinkot un uzcept kēksiņus

Rabarberu kēksiņi ar baltās šokolādes un rabarberu glazūru

Sastāvdaļas kēksiņiem: 250 g rabarberu, 160 g cukura, 170 g kviešu miltu, 160 g sviesta, 10 g cepamais pulveris, 2 olas.

Sastāvdaļas glazūrai: 200 g krēmsiera, 150 g baltās šokolādes, 100 g rabarberu.

Pagatavošana: Olas saputo ar cukuru, pievieno sviestu, kas izkausēts, bet nav karsts. Iemaisa miltus ar cepamo pulveri.

Rabarberus sablendē vai smalki sakapā, tad pievieno masai.  Kēksiņus pilda formītēs, krāsni sakarsē un cep 180 grādu temperatūrā apmēram 16 minūtes. Tas atkarīgs no kēksiņu lieluma.

Kamēr kēksiņi cepas, izkausē balto šokolādi un lēnām iemaisa siltā krēmsierā (tāda, kas pastāvējis istabas temperatūrā). Rabarberus noplaucē trauciņā, kur ēdamkarote cukura un ēdamkarote ūdens pievienota. Atdzesē un pievieno krēmsiera.

Kad kēksiņi gatavi un atdzisuši, tos pārklāj ar glazūru. Dekorēt var ar kādām ogām, piparmētru lapiņām vai ceriņu ziediem.