Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes ēdienkarte - ēdiena gatavošanas entuziasti iesaka viegli pagatavojamas receptes ģimenes maltītēm. Iesaka kulinārijas blogere bloga krista.lv autore Krista Baumane un Vegus.lv veidotāja Dita Lase.

Kristas Baumanes ieteiktās receptes

Kviešu maize

Sastāvdaļas: 500 g kviešu milti, 2 strīķētas tējkarotes jūras sāls vai 1 tējkarote parastā smalkā sāls, 1 ēdamkarote cukurs, 1 ēdamkarote augu eļļas, paciņa (7g) sausā rauga, 350 ml ūdens.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas bļodā sajauc un labi samīca ar rokām vai mikserī ar mīklas āķi. Liek rūgt siltā vietā stundu, pusotru, līdz mīkla dubultojas apjomā. Izveido kukulīti un liek uzrūgt otrreiz ieeļļotā ķieģelīša formā, apmēram pusstundu. Cep 200 grādos 45 minūtes, pirms sagriešanas atdzesē. Var, protams, kukulīti cept tāpat uz miltiem vai mannā apkaisītas pannas, tikai jāvaktē cepšanās ilgums – tas, iespējams, būs jāsamazina, jo kukulītis izplūdīs un būs plānāks, tāpēc gatavs ātrāk.

No šīs mīklas var veidot pamatnes picām – plāni izrullē vai izspaida, liek uz pannas, apsmērē ar tomātu mērci, pārkaisa ar sieru (plāni sagrieztu mocarellu un/vai rupji sarīvētu labi kūstošu puscieto sieru) un citām piedevām, cep 200 grādos apmēram 20 minūtes (cepšanas laiks atkarīgs no mīklas biezuma).

Var cept fokaču – mīklu ar pirkstiem izspaida, veidojot iedobītes (to ļoti patīk darīt bērniem), liek uz pannas. Pārsmērē ar olīveļļu, pārkaisa ar garšaugiem, piemēram, rozmarīnu vai raudeni, virsū uzliek kādu ķirštomātiņu vai kalamata olīvu, cep līdz kraukšķīga un gatava (20 minūtes – pusstundu).

Esmu dažreiz no puses mīklas vakarā izcepusi picu, bet otru pusi saviļāju apaļās bulciņās, ko pa nakti atstāju ledusskapī, saliekot tās cieši blakus tortes formā ar noņemamu malu. Tad no rīta apsmērēju ar sakultu olu, šauju krāsnī, un pēc 20 minūtēm manai ģimenei brokastīs ir siltas maizītes!

Pildītas olas

Cieti vārītas olas noloba un uzmanīgi pārgriež gareniski uz pusēm. Izņem dzeltenumus, sajauc bļodā ar pāris karotēm majonēzes, citrona sulu un piedevām pēc paša izvēles. Var likt klāt sinepes, kaperus, mārrutkus, mīkstu avokado, kazas sieru, anšovus, paprikas pulveri (ne visu kopā, protams, bet kādu no šīm sastāvdaļām pēc iespējām un izvēles). Sāli piekoriģē pēc garšas – ja piedevas jau ir sāļas (kaperi, anšovi), tad labāk speciāli klāt nelikt. Pilda tukšajās olu pusītēs ar tējkaroti vai konditorejas tūtu ar nogrieztu galu (derēs arī plastmasas maisiņš). Virsū var uzlikt ķilavu, mazsālītu vai kūpinātu lasi, garneles, redīsu šķēlītes, zaļumus. Vārītām olām labi klāt der konservēts tuncis, artišoki, marinēti dārzeņi (asie pipari, tomāti, bietes, gurķi u.c.).

Olas var iekrāsot smuki rozā, tās nolobītas veselas uz nakti ledusskapī paturot marinētu biešu šķidrumā. Biešu marināde piešķirs olām ne tikai krāsu, bet arī interesantāku garšu.

“Frī” kartupeļi

Kartupeļus nomizo un sagriež līdzīga izmēra šķēlēs vai daiviņās. Liek bļodā, apkaisa ar sāli, pievieno šļuku olīvu vai citas augu eļļas, labi sakrata un ber ar cepampapīru izklātā pannā. Izlīdzina vienā kārtā pa visu pannu un cep krāsnī 180 grādos apmēram 25 minūtes vai līdz vēlamajai apbrūnēšanas pakāpei. Var pievienot kādu rozmarīna zariņu, nemizotu ķiploka daivu vai citrona šķēlīti.

Tomātu mērce

Ņem tomātus savā sulā un liek katlā kopā ar sakapātu ķiploku, kaltētu raudeni, šķipsnu sāls un cukura, šļuku olīveļļas un nelielā karstumā vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz mērce kļūst drusku biezāka un garša – spēcīgāka.

Ja man ir laiks, es tomātu mērci vāru vismaz 45 minūtes vai stundu, ja nav – pietiks arī ar 20 minūtēm.

Garšu koriģējiet pēc savas patikšanas – papildus sālim un cukuram var pievienot čili (svaigu vai kaltētu), citus garšaugus (labi derēs baziliks, timiāns, pētersīļi, laurlapa, kāds smaržīgais pipars), drusku sarkanvīna etiķa vai citronu sulu. Šādu mērci var pasniegt ar makaroniem vai pupiņām, smērēt uz picas, tai var pievienot frikadeles vai iemaisīt sadrupinātu fetas sieru un sauju jauno spinātu lapiņu. Ja mērci savāra lielākā daudzumā (es tā nesen izdarīju, kad par izdevīgu cenu nopirku 2,5 litru bundžu ar tomātiem), to var ērti glabāt saldētavā mazākos trauciņos.

Ditas Lases ieteiktās receptes

Kartupeļu pankūkas ar sēkliņām

Sarīvē pusi kartupeļu uz rupjās, pusi - uz smalkās rīves, samaisa ar sāli, dažādām sēkliņām (es parasti beru linsēklas, sezamu, kaņepes), var pielikt arī kādu zaļumu vai ķiploku (lakši, gaiļpiesīšu ziedi ,ja ir pieejami – perfekta piedeva). Cep karstā eļļā no abām pusēm zeltainas.

Ātrā lēcu - tomātu zupa

200g sārto vai dzelteno lēcu (var arī zaļās, bet tās ilgāk vārās), 1 bundžiņa savā sulā konservēto tomātu gabaliņos, 1l dārzeņu buljona, garšvielas un dārzeņi pēc ieskatiem, kas ir mājās - ķiploks, karijs (vai cits garšvielu maisījums), ziedkāposts (vai jebkāds cits kāposts), ķirbis, kālis, selerija, burkāns, sēnes utt., olīveļļa.

Visu liek katlā un 10 min. pavāra, līdz lēcas mīkstas.