Cilvēku patika pret saldu garšu ir iedzimta, jau mūsu pirmais ēdiens – mātes piens – ir salds un bērniem augot kāre pēc saldā arīdzan tikai aug augumā. Kā izsvērt, cik daudz cukura bērna uzturā labi, bet kad jau ir par daudz?

Psihiatrija vēl nav apstiprinājusi saldumu atkarību kā atsevišķu diagnozi, bet bieži, un jo sevišķi, mūsu bērniem saldumu patēriņš pārsniedz ne tikai pieļaujamās normas, bet arī veselā saprāta robežas. Piemēram, ASV speciālisti uzskata, ka cukura lietošana ir tikpat liels drauds cilvēku veselībai kā tauku un eļļas lietošana. Kāda ir situācija Latvijā, kāpēc bērniem tik ļoti garšo saldumi un vai cukurs ir kaitīgs? Studijā diskutē uzturzinātniece Eva Kataja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina, pārtikas ķīmiķe, Latvijas Universitātes asociētā profesore Ida Jākobsone un labas garšas konsultants Kaspars Vendelis.

Ierakstā kāda tēta pieredzes stāsts par to, kā pats ir dažu gadu laikā krasi mainījis savu uztura filozofiju, ierobežojot viegli pārstrādājamos ogļhidrātus, atsakoties no cukura, miltu produktiem, arī liela daudzuma augļu. Arī savai četrus gadus vecajai meitai viņš ierobežo saldumu patēriņu. Viena konfekte dienā ir pieļaujama.

Telefonsarunā Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Starpnozaru sadarbības nodaļas vecākā referente Lāsma Ļaksa skaidro, kā izdevies ieviest dzīvē normas par cukura un sāls daudzuma ierobežojumu ēdienam, ko gatavo skolu un bērnudārzu ēdnīcās.