“Pašai patīk, kā veidojam savu ikdienu. Gribas ticēt, ka esam mūsdienīgi cilvēki un esam atvērti dažādiem piedāvājumiem, bet vienlaicīgi esam ar roku pieskārušies tradīcijai un dzīvojam ar to saskaņā. Tā mēģinām atrast balansu un sakārtot savu ikdienas dzīvi,” stāsta Solveiga Kūlaine.

Ir ģimenes, kuras  šodien svin Ziemas saulgriežus. Arī Kūlaiņu ģimene no Liepājas, svētku galdā ceļot zirņu pikas. Ar Solveigu, Sandiju, Emīliju un Katrīnu Kūlaiņiem saruna par svētku galdu, pašu darinātiem rotājumiem un priecīgu svētku svinēšanu.

Solveiga vada Liepājas Bērnu un jaunatnes centra folkloras kopu "Ķocis", kur darbojas arī Emīlija un Katrīna, bet visi kopā, iesaistoties arī tētim Sandijam, Kūlaiņi darbojas Otaņķu etnogrāfiskajā ansamblī.

Solveiga stāsta, kā viņi ģimenē svin ziemas saulgriežus 21. decembrī.

“Tie ir lieli svētki, jo jau nākamā diena būs par vienu pilieniņu garāka, tas nozīmē, ka tumšo laiku esam pārdzīvojuši un varam skatīties uz saules pusi,” bilst Solveiga.

Šajā vakarā Kūlaiņi rotā istabu, klāj galdu, svin svētkus. Svētku rotas darināt var jau visu decembri, salmu lukturi jeb puzuri, salmu saulītes, tupeņu saulītes top ne tikai mājās pašu mājās, bet arī kopā ar folkloras kopas “Ķocis” nodarbībās.

Ģimene ir arī piedalījusies maskotos gājienos un vilkuši bluķi, bet paši to nedara, vien, ja kāds paaicina pulciņā. Solveiga kopā ar bērniem folkloras kopā apgūst rotaļas un dziesmas – rāda stāsta iesaista, iet pie citiem iepriecināt. Ar bērniem kopā veido masku gājienus.

Ziemassvētkos Kūlaiņi ar labprāt min mīklas, turklāt pašu izdomātas mūsdienīgās mīklas. Un Ziemassvētku vakarā ir jāzīlē. Tas ir jauks laika pavadīšanas veids.

Solveiga stāsta, ka ziemas saulgriežos galdā noteikti jābūt maizei, sālim un gaismiņai. Tas auglībai, bagātībai, gausībai (pārticībai) un svētībai. Pārējais jau atradīsies katram pēc savas gaumes un ieskata, bet galdam jābūt bagātīgi klātam.

Solveiga gatavo arī zirņu pikas, kas ir tradicionāls ziemas laika ēdiens, Ziemassvētkos godā ceļams ēdiens. Laikietilpīgākā daļa to pagatavošanā ir zirņu mērcēšana un vārīšana. Izrādās, ka zirņus vajag likt vārīties aukstā ūdenī, tad tie izvārās apaļi un spīdīgi.

Zirņu pikas

Vajadzēs. 3 riekšavas vārītu zirņu, 2 sīpolus, 100 g cauraudzīša, 1 lielu kartupeli (vārītu).

Pagatavošana. Zirņus mērcē vismaz 12 stundas. Liek vārīties aukstā ūdenī un vāra, kamēr mīksti. Nomizo un uzliek vārīties arī dažus kartupeļus. Sagriež gabalos cūkgaļas cauraudzi un  sacep sīpolus uz pannas.

Zirņus izmaļ gaļasmašīnā, izvārītos kartupeļus saspaida ar dakšiņu. Liek klāt samaltajiem zirņiem, pievieno arī sacepto gaļu ar sīpoliem un veido viendabīgu masu. No tās ar rokām veido tādas kā bumbas, liek uz cepešplāts un cep cepeškrāsnī lielā karstumā, kamēr izveidojas kraukšķīga  garoziņa. Pasniedz kopā ar krējumu vai krējuma un mārrutku mērci.