Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Runājam par to, kā decembra tumšo laiku padarīt gaišāku, rotājot māju, gatavojot ilgo Ziemassvētku kūku un darot dažādus pirmssvētku darbiņu kopā ar bērniem. Šogad uzburt svētku noskaņu mājās ir īpaši svarīgi, jo aizbraukt uz citām zemēm un gūt neatkārtojamus iespaidus šogad nav iespējams. Svinēt varēs tikai kopā ar savējiem. Vērts darboties, lai māja uzmirdz, smaržo un skan citādāk nekā ierasts.

"Ziemassvētku sajūta ir jārada. Tā pati neatnāk un neviens no malas to neuzburs," atzīst bloga "Es pats" veidotāja, Montessori pedagoģe, piecu bērnu mamma Viktorija Ozola.

Viņa iesaka darbiņus kopā ar bērniem, lai tuvinātu svētku sajūtu. Viktorijas Ozolas mājās katru gadu noteikti ir Adventes kalendārs ar dažādiem uzdevumiem. Tas atkarīgs, cik augsts ir mammas enerģijas līmenis. Katru rītu ierodas Ziemassvētku rūķis ar vēstulīti, kas konkrētā dienā būtu jāizdara, un arī kāds saldumiņš. Uzdevumi var būt dažādi - uztaisīt mandarīnu sveci, izrotāt logus ar gaismas virteni, noskatīties Ziemassvētku filmu vai nopirkt Ziemassvētku saldējumu.

SIA "Skudras metropole" direktore Gundega Skudriņa atzīst, ka viņas mājās Ziemassvētki ierodas jau oktobra sākumā, jo viņas trim meitām tāpat kā mammai Ziemassvētki ir mīļākie svētki. Gundegas Skudriņas mājā nav saplānota gatavošanās svētkiem, jo procesam jāļaujas no sirds un patikšanas.

"Nav vienas receptes un nebūs, jo katram ir savi dzīves apstākļi, redzējums, katram ir sava patikšana, pieredze un audzināšana. Tas veido katra cilvēka svētku notikumu. Tas, kas der manā ģimenē, neder citā. Svarīgi klausīties savās izjūtās," atzīst Gundega Skudriņa.

Lai arī šogad sociālo tīklu diskusijās ir uzvirmojis jautājums, varbūt izlīdzēties ar mākslīgo eglīti, Gundega Skudriņa bilst, ka viņas mājā eglei ir svarīga loma. Tās pat ir vairākas.

"Uzskatu, ka Ziemassvētkos jābūt īstai eglei, tā ir tradīciju vērtība. Vērtības ir tas, ko gribi iemācīt nākamai paaudzei. Ja gribi iemācīt sagaidīt svētkus bērnam ar plastmasas egli, it kā saudzējot dabu, kurā tam nav pamatojuma, tā var darīt. Es savējiem gribu iemācīt īstas lietas - īstus pīrāgus cept no īstas mīklas, īstā eglītē likt svecītes, dziedāt īstas dziesmas," vērtē Gundega Skudriņa.

Savukārt Dagnija Veidemane dalās ar Ziemassvētku kēksa recepti

Dagnija Veidemane, kuras recepti pamanījām vietnē "Garšīgā Latvija", savulaik vēlējusies pagatavot angļu Ziemassvētku pudiņu, bet bija vīlusies. Savu kēksu viņa sauc par latviešu versiju Ziemassvētku kēksam, kurš labi aprūpēts un padzirdīts. 

Ziemassvētku kēkss

Ņem trīs lielas saujas dažādus žāvētus augļus un riekstus pēc izvēles. Žāvētos augļus ber traukā un aplej ar karstu ūdeni. Liek mērcēties vismaz uz piecām stundām. Labāk pat uz visu nakti.

Kad augļi izmirkuši, tos sasmalcina. Bet labāk darīt otrādi – vispirms sagriezt augļus un tad likt mērcēties, tad mazāka ķēpa.

Sasmalcina arī riekstus un pievieno vienu kārtīgu krūzi citrusaugļu sukādes. Var pirkt veikalā, bet var gatavot arī pats – jau laicīgi savāktas citrusaugļu miziņas sagriež, apber ar cukuru un tur slēgtā traukā, līdz gatavas. Maisījumam pievieno vai nu gatavās Ziemassvētku garšvielas vai arī gatavo pats no krustnagliņām, muskatrieksta, kardamona, smaržīgajiem un arī melnajiem pipariem un, ja ir, arī zvaigžņu anīsa, ko samaļ dzirnaviņās.

Ņem 2,5 krūzes miltu (tradicionālos baltos kviešu miltus var aizstāt ar pilngraudu, rīsu, kokosa un arī citiem miltiem). Pievieno 2 ēdk. kartupeļu miltu, ½ tējk. citronskābes, un ½ tējk. sodas. Maisījumam pievieno arī sagatavotās garšvielas.

Izkausē apmēram paciņu sviesta, mazliet padzesē, sajauc ar uzputotām olām. Un tad piejauc žāvētos augļus, riekstus un miltu maisījumu. Liek lielākā vai mazākās formiņas un cep 190 grādos.

Kad gatavs (pārbauda ar irbulīti), glabā līdz Ziemassvētkiem, katru otro dienu apslakot ar stipro alkoholu.

Kūkas pagatavošanu soli pa solim var uzzināt internetā.