Par Āzijas virtuvi mums ir priekšstats, ka visi ēdieni ir bagātīgi papildināti ar garšvielām un apēdams ir viss, atliek to tikai uzcept. Protams, dzīvē viss nav tik vienkārši, bet ar ko Āzijas virtuve varētu būt interesanta Latvijas iedzīvotājiem, interesējamies raidījumā Kā labāk dzīvot. Par eksotisku un arī mazāk eksotisku Āzijas zemju virtuvi un iespējām pagatavot ķīniešu, indiešu, japāņu vai taizemiešu ēdienus pašiem mājās stāsta restorāna „Wok n Kurry” īpašnieks šefpavārs Kamals Basins, pavārs Normunds Baranovskis un bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena.

Linda Tellgrena atzīst, ka viņai patīk japāņu un Taizemes virtuve. Arī Normunds Baranovskis bilst, ka arī viņam ir tuva Taizemes virtuve un kā pavārs daudz gatavojis šīs zemes ēdienus, bet nesaka, ka ir to izpratis.

Kamals Basins norāda, ka, runājot par Āziju, pirmām kārtām, to saista ar ķīniešu vai indiešu virtuvi, bet nevar runāt par Āzijas virtuvi kopumā, jo garšas katrā zemē atšķiras un pat katras valsts reģionā garšas var būt atšķirīgas.

  • Vienojošais Āzijas virtuvē ir rīsi. Bet ari runājot par rīsu pagatavošanu, Kamals Basins bilst, ka Taizemes virtuvē pavārs ir kā mākslinieks un visu gadu rada ko jaunu.
  • Linda Tellgrena iesaka brūnos rīsus pirms vārīšanas izmērcēt, tad labāk izvārās un arī labāk uzsūcas organismā.
  • Āzijas virtuvē ēdiena pagatavošanai svarīgas laima lapas, ingvers, kokosriekstu piens, sojas mērce, ķiploks.
  • Trīs galvenās garšvielas, ko pievieno ēdienam ir ķimenes vai kumins, kurkuma pulveris, malts koriandrs. Tās var pievienot jebkuram ēdienam.
  • Āzijas virtuve dažreiz šķiet tik garšīga, jo tai ir umami garša, ko dod sojas mērce.
  • Visas mērces un pastas jāglabā hermētiskā traukā un ledusskapī
  • Kamals Basins iesaka izmantot Gi sviestu, izmantojot pareizi, tas ir veselīgs. Pareizs lietojums atkarīgs no daudzuma. Šajā sviestā var cept, var izmantot uz maizes. Labs bērnu veselībai.
  • Normunds Baranovskis norāda, ka kokosriekstu eļļa ir ar spēcīgu garšu, ja pieliek par daudz, var pārņemt ēdiena garšu.
  • Indiešu virtuvē daudz arī piena produktus patērē, it sevišķi jogurtu, kas noņem ēdieniem asumu. Savukārt japāņi maz patērē piena produktus.