Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


“10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti” ir stāsts par to, kā 20. gadsimta gaitā izveidojušās kulinārās tradīcijas un izpratne par ēdienu radījušas mūsdienu Latvijas virtuvi. Par pašmāju virtuves saknēm un jaunajiem dzinumiem, saruna raidījumā Kā labāk dzīvot. Par projektu stāsta Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas docente, mākslas zinātņu doktore Astra Spalvēna, pavārs Mārtiņš Sirmais un uzņēmuma “Forevers” pārstāve Ilona Bukša.

Stāsts rosina pieskarties tradīcijām un sajūtām, ko rada pazīstama garša, smarža, atmiņas un pieredze. Šis stāsts aicina atklāt vēl nezināmas šķautnes par Latvijas virtuves tradīcijām. Stāsts ir balstīts Astras Spalvēnas pētījumā par to, kā veidojusies Latvijas virtuve.

Sarežģītākais projektam bija izvēlēties no katras desmitgades vienu izcilāko ēdienu, kas arī nonācis līdz mūsdienām, vērtē Ilona Bukša.

Astra Spalvēna atklāj, ka izvēlējās konkrētus ēdienus no katras desmitgades, lai izstāstītu stāstu. Šo simts gadu laikā Latvijas virtuvē ir notikušas ievērojamas pārmaiņas. Konkrētie ēdieni ir pieturas punkti, lai runātu par pārmaiņām. Svarīgi, ka tie ēdieni ir zināmi joprojām. Jauni ēdieni rodas, kad parādās kas jauns, jauni produkti pieejami, sākam citādi domāt. Tad vieni ēdieni parādās, citi pazūd.

Pēc pavārgrāmatām, pēc tā, ko būtu gribējuši ēst vai ko mēs varējām ēst, var spriest par izmaiņām sabiedrībā un kultūrā, var rakstīt mūsu sabiedrības un kultūras vēsturi. Pavārgrāmatas parāda, kā mainās domāšana.