Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Granulās, ko saņem rūpnieciski audzētas vistas, ir 60 procentu graudi, bažas par to, kā tiek barotas putnu fabrikā Ķekava audzētās vistas cenšas kliedēt putnu fabrikas “Ķekava” veterinārārste Tatjana Lisakova.
Atlikušajos 40 procentos ietilpst arī soja, kas ir vērtīgs proteīna avots, norāda Lisakova, un lopbarības raugs. Viņai iebilst zemnieku saimniecības "Jaunieviņas" saimnieks Uldis Rudzītis, kurš vistas audzē bioloģiski, atzīstot, ka tikpat daudz proteīna ir arī lauku pupās. Ja izmantotu pupas, nebūtu jālieto putnu uzturā ģenētiski modificētā soja. Tā kā atšķiras rūpnieciski un bioloģiski audzēto putnu tehnoloģijas un arī augšanas cikls, atšķiras arī produkti, ar kuriem tas uzņem vajadzīgās barības vielas. Tas arī ietekmē gaļas struktūru un garšu.
Pasaulē 88 procentus no visa putnu gaļas patēriņa veido vistas gaļa. Latvijā gadā katrs iedzīvotājs vidēji patērē 21 kilogramu vistas gaļas. Tas ir pietiekami nozīmīgs daudzums, kas rāda, ka 90% iedzīvotāju uzturā lieto vistas gaļu un vairāk nekā puse jeb 63% to ēd reizi nedēļā un biežāk.
Diskusijā par rūpnieciski un bioloģiski gaļai audzētiem putniem un attiecīgi gaļas kvalitāti piedalās arī Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša un zinātniskā institūta BIOR direktors, veterinārmedicīnas doktors Aivars Bērziņš.
Savukārt Elvis Jansons bija devies uz putnu fabriku "Ķekava", lai klātienē pārliecinātos, kā tur tiek turētas vistas. Viņa secinājumi: "Es turpināšu vizdrīzāk pirkt rūpnieciski ražoto putnu gaļu. Es neredzu neko tādu, kas mani šausmīgi būtu pārliecinājis, nē, nekādā gadījumā, un es tagad ēdīšu tikai bioloģiski audzētas vistas."
Runājot par pakaišiem putnu novietnē, kas netiek mainīti vienas vistas augšanas cikla laikā - 36 dienas, un studijā raisīja asas diskusijas par putnu labturību, viņš atzīst, ka dzirdētais pārsteidzis, bet redzētais liecina, ka pakaiši ir sausi, jo ir izveidota sistēma, lai būtu sauss. Bet barība, ko saņem putni, pēc garšas atgādinot nevārītu auzu tumi.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (8)
2) lūdzu konkrētu apgaismes režīmu noskaidrojiet , jo piem. Aviagen ( Ross308 krosa ražotājs) mājaslapā norāda ka vislabākie apstākļi ir 20-22h gaisma /2-4h tumsa Pasakot ka cāļi guļ 8h no vietas nepasaka neko
3) Konkrētus ražošanas apstākļus neviens nepubliskos tāpat kā analīžu rezultātus, ja viņi nebūs labvēlīgi lielajiem ražotājiem, lai nešokētu sabiedrību. Sameklējat Youtube "Hugh's Chicken Run" raidījumu kas nošokēja Lielbritāniju un lika mainīt cilvēkiem savus ēšanas paradumus par labu "Laimīgajām lauku vistām"
4) 24-30 kg uz m2 tas nozīmē ka uz 1m reiz 1m lielu platību Ķekavā var stāvēt 10-15 broileri ... vidusmēra padomju laika dzīvoklī ~40 m2 tātad varētu audzēt 400-600 broilerus ! nevajag lūdzu mums karināt makaronus uz ausīm !
5) Cienījamā vetārste no lielražotāja, varu atklāt Jums noslēpumu, kas manuprāt līdz šim jums nav bijis zinām - VISTA IR VISĒDĀJS un tas ka olbaltumvielas viņa var uzņemt tikai ar ĢMO soju neiztur kritiku pat pamatskolas skolnieka acīs. Kukaiņi, sliekas, mušas , tauriņi, jebkas no dzīvnieku valsts arī ir olbaltumvielu avots. Tas ka ražotājs dzenoties pēc maksimālās peļņas NEGRIB aizstāt ne ar ko citu, kaut vai vietējiem zemniekiem mudinot ražot Pupas, Zirņus, rapsi utt, ir saprotams ļoti vienkāršo, jo vieglāk taču ir ievest lēti - pārdot dārgi.
Kas saprot angliski var pameklēt internetā Joel Salatin amerikāņu zemnieks, kas vienkāršos vārdos izskaidro atšķirību starp rūpnīcas vistām un lauku vistām, kā arī kapēc tiek lobētas rūpnieciskās vistas un kādus zaudējumus mēs ciešam viņu dēļ. ( Youtube Joel Salatin Pastured Polutry)
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X