Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Taukskābēm ir nozīmīga loma daudzu organisma funkciju nodrošināšanā un, kā liecina pēdējo gadu pētījumi, ļoti svarīgas ir to savstarpējās proporcijas. Kādām jābūt šīm proporcijām, kā tās noteikt un kā palīdzēt organismam saglabāt līdzsvaru, raidījumā Kā labāk dzīvot skaidro medicīnas doktore Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras docente Laila Meija un klīniskā farmakoloģe farmaceite, Latvijas Universitātes docente  Inese Sviestiņa.

  • Omega 3 un Omega 6 ir vienas no būtiskām vielām, kas organismā īsti nesintezējas, tās uzņemam ar uzturu.
  • Mūsdienās ir daudz datu, ka galvenās hroniskās slimības ir lēni ritošs iekaisums, kas veicina nelabvēlīgo situāciju organismā, tāpēc svarīgas ir attiecības taukskābēm.
  • Agrākās diētās attiecības bija citādas, šodien Omega 3 uzņemam par maz, bet Omega 6 ir par daudz organismā.
  • Tāpēc jādomā par ēšanas ieradumiem un produktu izvēli kopumā.
  • Ķīmiski izmainītiem produktiem daudz tiek pievienotas vielas, kam ir nelabvēlīgs efekts organismā. Piemēram, ēdot augļus fruktozi retos gadījumos var uzņemt par daudz, bet ēdot pusfabrikātus, kur jau tā ir pievienota, kombinācija var veidoties nelabvēlīga.
  • Omega 3 taukskābēm ir aizsargfunkcija organismā, saistība ar cukura līmeņa regulāciju, sirds asinsvadu slimībām. Papildus lietojot taukskābes preparātu veidā, efekts ir neliels. Tas jāapspriež ar ārstu. Visvairāk Omega 3 taukskābes ir zivīs, sēklās – linsēklās, kaņepēs, riekstos.
  • Omega 3 taukskābes ir arī svarīgas muskuļiem, nervu sistēmai.
  • Taču, uzņemot Omega 3 taukskābes ar uzturu, jāņem vērā, jo lielāka zivs, jo lielāks risks, ka okeāna piesārņojums būs zivī.