Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Dūres lieluma bumbulīši un giganti, kurus pacelt var četri vīri. Balti, strīpaini, zaļi, violeti un, protams, oranži - skaidrs, ka runa ir par ķirbjiem. Kā tos audzēt un ko darīt tālāk ar šo lielo ogu, raidījumā Kā labāk dzīvot skaidro uztura speciāliste Liene Sondore un ķirbju audzētājas Maija Čerjaka un Sarma Žarčinska.

Ķirbis ir jāēd no rīta līdz vakaram un visādos veidos.

  • Ķirbis ir brīnumoga. Kad Kolumbs atveda tos no Amerikas, tos sauca par indiāņu āboliem. Ļoti vērtīgs, tajā  ir A, B, C vitamīns, kālijs, magnijs, fosfors, antioksidanti.
  • Jebkuras slimības profilaksei iesaka ēst ķirbi. Ķirbi vajag ēst, domājot par ādas veselību, onkoloģisko slimību profilaksei iesaka ķirbi.
  • Ķirbim ir maz kaloriju.
  • Ķirbju sēkliņas satur daudz dabīgo selēnu un citas vērtīgas vielas, bet tajās ir vairāk kaloriju.
  • Ķirbis ir kā aptieka, tikai daudz lētāk un nav nekādas blaknes.
  • Ne jau visiem ir iespējas pašiem izaudzēt savus ķirbjus, bet tad vajag sadraudzēties ar kādu vietējo ķirbju audzētāju.
  • Ķirbja miza ir vērtīga kaulu sistēmai. Mizu var samalt gaļas mašīna vai sagriezt, izkaltēt. Var likt pie zupām un mērcēm gan kā garšvielu, gan kā lētu uztura bagātinātāju.
  • Ķirbju sula ir neitrāla garšas ziņa, bet pieliekot klāt ābolu, cidonijas, ingveru, ir izcila garša.
  • Ķirbju sēklu pulveri var pievienot biezzupām, var pievienot sulai, sajaukt ar sviestu, var pievienot smūtijiem, pie pankūku mīklas var pielikt.
  • Riekstu un sviesta ķirbi var sagriezt vienkārši stienīšos un grauzt.
  • Daudziem apnikuši ķirbji un negrib tos ēst, jo kādreiz tos audzēja uz mēslu kaudzes un ķirbis ieguva „informāciju no lopiem”.
  • Ķirbjus glabā vēsā vēdināmā telpā. Pagrabā neieteiktu.

Receptes ķirbja pagatavošanai

Cepts ķirbis ar vistas gaļu. Sacep 2-3 cm biezas ķirbja šķēles, apcep vistas gaļu ar ķiplokiem, piemaisa rīvētu sieru, majonēzi, saulē kaltētu tomātu gabaliņus un pārklāj ķirbjiem un cep cepeškrāsni visu kopā.

Ķirbju biezzupa. Apcep nelielā daudzumā olīevļļas sīpolus un ķiplokus, pievieno ķirbjus, šķeltos zirņus vai lēcas. Vāra. Var sablendēt. Pievieno saldo krējumu vai kausēto sieru, kā vēlas. Garšvielas.

Cepts ķirbis. Ķirbis, daudz ķiploku olīveļļā, kālis, topinambūrs, garšvielas un cepeškrāsnī iekšā!

Kotletītes. 0,5 kgs malto gaļu, 200-300 g rīvēts ķirbis, daudz garšvielas, var pievienot arī sinepes, visu samīca un cep cepeškrāsnī kotletītes.

Pretvīrusa recepte. Ķirbja sula ar biezumiem daudz ingvera, skābenu ābolu vai cidonijas. Vēl var mazliet čilli. Ja to karsē to, var pieliet nedaudz laba brandavīna un dzert kā groku

Mazos ķirbjus var pildīt ar dārzeņiem vai gaļu.

Ķirbi, kas iesākts griezt, var sarīvēt vai sasautēt un likt atdzesētu porciju maisiņos saldētavā. Tad izmanto, kad vēlas un vajag.