Latvijas kino šobrīd piedzīvo lielu uzplaukumu. Jaunākie dati liecina – pērn teju trīskāršojies Latvijas filmu skatītāju skaits kinoteātros un pašmāju kino darbi iekļuvuši arī populārāko filmu topos. Kontekstā ar minēto, interesanta būs Rakstniecības un mūzikas muzeja veidota ceļojošā izstāde, kas šodien sāksies Čaka muzejā un aizvedīs uz pašiem mūsu kino pirmsākumiem. Tā veltīta 20 gadu ilgam laika posmam pirms Otrā pasaules kara, kad tapa mūsu pirmās filmas.

Lielākā daļa no tām līdz mūsdienām nav saglabājušās, bet izstādē tās varēs iepazīt ar fotogrāfiju, vēstuļu, dokumentu un dažādu citu materiālu starpniecību. Izstādei dots nosaukums „Ceļā uz Latvijas „Holivudu”.

Aleksandra Rusteiķa mēmā filma „Lāčplēsis” ir viena no retajām pirmās brīvvalsts kinolentēm, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Lielākā daļa, diemžēl, ir zudušas. To vidū arī pati pirmā Latvijas aktierfilma „Es karā aiziedams”, ko 1920. gadā uzņēma Vilis Segliņš, kā arī vairākas tolaik īpaši ražīgā režisora Pjotra Čardiņina filmas „Laiku viesulī”, „Vilkiem mests laupījums” un „Psihe”.

„Psihe” piemēram ļoti interesanta ar to, ka tajā pirmo reizi kā aktieri sastapās divas vēlākās leģendas - Dailes teātra dibinātājs Eduards Smiļģis un arī tobrīd jauniņā dejotāja Lilita Bērziņa, vēlāk ievērojamā Dailes teātra aktrise.