Šī gada nogalē 80.jubileja apritētu Aivaram Neibartam – izcilam dzejniekam un ļoti oriģinālai personībai, kuras nu jau 18 gadus nav mūsu vidū. Aptuveni pusotru gadu viņa piemiņu lieliski aktualizē Jaunā Rīgas teātra izrāde „Dieviņš pillā”, uz kuru joprojām nevar dabūt biļetes, bet šonedēļ tai piepulcēsies arī viņam veltīta grāmata „Zum, zum, dzejniek! Aivars Neibarts”, ko sastādījusi dzejnieka dzīvesbiedre Sarmīte Neibarte.

Grāmatā iekļautas atmiņas par dzejnieku, vēstules, kā arī apcerējumi un poētiski veltījumi viņam. Aivara Neibarta, saukta arī par Ņurbuli, tēls apaudzis ar dažādām leģendām un nostāstiem, bet grāmata palīdzēs iepazīt viņa personību daudz dziļāk un patiesāk.

Grāmatas atvēršanas svētki būs 26.oktobrī  Nacionālajā bibliotēkā.

Alvja Hermaņa izrāde „Dieviņš pillā” ar Gunu Zariņu titullomā lieliski atdod parādu ļoti īpašai, bet pirms izrādes piemirstai mūsu dzejas personībai – Aivaram Neibartam. Nu to turpinās arī dzejnieka dzīvesbiedres Sarmītes Neibartes sastādītā grāmata. Izrādes popularitāte palīdzējusi iznākt arī grāmatai. Līdzās KKF to atbalstījušas arī vairākas privātpersonas, un kā pamudinājums bijis tieši izrādes noskatīšanās.

Pats Aivars Neibarts savulaik atzinis, ka viņam visgrūtāk izdomāt dzejoļiem nosaukumus, Sarmītei Neibartei, savukārt sastādot grāmatu par viņu, nosaukums nebija problēma, un tas ir „Zum, zum, dzejniek! Aivars Neibarts”.