Eleganta vārda un stāstījuma meistare, kuras lekcijas nevienu neatstāj vienaldzīgu. Oriģinālu viedokļu paudēja, kas nepieslienas plaši izplatītiem uzskatiem. Tā bijušie studenti, tagad jau ievērojami vēsturnieki, raksturo savu pasniedzēju, vēstures doktori Lilitu Zemīti.

Tieši viņi rosinājuši Lilitai Zemītei izveidot grāmatu, kurā būtu apkopti viņas interesantākie raksti, lai tos varētu izlasīt visplašākā publika. Tas nu izdarīts, un grāmata „Rietumu pasaule modernajos laikos: vēstures problēmas” atvēršanas svētkus piedzīvos 4.februārī.

Pavisam kodolīgi var teikt, ka grāmatā apskatītas galvenās Rietumu sabiedrības attīstības problēmas laika posmā no 18. līdz 20. gadsimtam.

Grāmata ir Lilitas Zemītes pēdējo 20 gadu pētījumu rezultāts. Viņas darba lauks un arī personiski ļoti dziļas intereses objekts ir tā sauktie Jaunie laiki – 18., 19. un 20. gadsimts un reģionu ziņā – Rietumeiropa un Amerika. Grāmatā aptverti trīs lieli tēmu loki, un par tiem rakstot, autore atklāj ļoti dažādus un interesantus aspektus, kas bieži vien aktuāli arī šodienas kontekstā.