Eiropas Parlamenta deputāti nākamnedēļ otrdien lems, vai piemērot veto Eiropas Komisijas priekšlikumam atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.

Ņemot vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, deputāti otrdien balsos par Komisijas piedāvājumu kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 – 452). Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputāti aicinājuši neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Ja EP ar absolūtu balsu vairākumu jeb vismaz 376 balsīm atbalstīs komitejas priekšlikumu, EK priekšlikums tiks bloķēts.

Raidījumā Pēcpusdiena iespējamo lēmumu skaidro Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere.

Viedokli izsaka pārtikas tehnoloģe Valda Fogta un pārtikas ķīmiķe Ida Jākobsone.