Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Bez vajadzības cilvēkiem nevajadzētu atteikties no produktiem, kas satur glutēnu jeb izvēlēties bezglutēna diētu, pārliecināti raidījuma Kā labāk dzīvot viesi.

Par bezglutēna diētas labajām un sliktajām pusēm diskutē uztura speciāliste Gundega Rudzīte, ēdienu blogere, kurai patīk gatavot, Anna Birmane un ārsts endoskopists, gastroenterologs Ivars Tolmanis.

Bezgletēna diēta jāievēro tiem, kas sirgst ar celiakiju. Taču pēdējā laikā popularitāti iegūst bezglutēna diētas, lai atbrīvotos no liekā svara. Vai no pārtikas, kas satur glutēnu, ieteicams būtu atturēties arī tiem cilvēkiem, kuriem organisms glutēnu pārstrādā?

"Noteikti nevajadzētu ievērot bezglutēna diētu cilvēkiem, kam nav celiakijas problēmu. Ikdienā bieži saskaramies ar to, ka bezglutēna diēta ir modes lieta. Cilvēks, kurš nolēmis mēģināt šo diētu, neizslēdz tikai glutēnu, bet visu graudaugu grupu, kas nebūtu pareizi. Ja runājam par sabalansētu uzturu, graudaugu grupa ir visvairāk vajadzīga organismā," analizē Gundega Rudzīte.

"Runājot par diētām no ārsta pozīcijas, piederu pie tiem, kas uzskata, pirms ķeras pie jebkādas diētas, ir jāsakārto dažas citas lietas organismā,” norāda Ivars Tolmanis. “Pirmkārt, tā ir fiziskā veselība, kas cilvēkam ir ļoti svarīga. Otra lieta, kas neapšaubāmi ir jāapsver pirms jebkuras diētas uzsākšanas, ir emocionālā veselība. Cilvēki nereti aizmirst, ka viņu emocionālā veselība koordinē gan viņu domāšanas veidu, gan vēlmi izvēlēties kādu diētu vai ārstēšanās veidu.”

Ārsts atzīst, ka praksē bieži sastop cilvēkus, kas vispirms domā par diētu, bet par viņa minēto faktoru sakārtošanu vēlas domāt vēlāk. Viņš uzskata, ka tā ir lieka resursu tērēšana.

“Vajag turpināt ēst miltus, ja nav problēmu. Jāēd viss, neizslēdzot kādu konkrētu produktu," uzskata arī Anna Birmane. "Protams, var iekļaut kādus citus miltus. Piemēram, pamēģināt šokolādes kūku izcept ar mandeļu miltiem un pievienot dažādas garšas, bet izslēgt noteikti ne. Liekas esam vergi sociāliem medijiem."

Tolmanis min, ka bezglutēna diēta nav kaitīgākais ārstēšanas veids veselam cilvēkam, bet ir trīs dzīves periodi, kad ierobežojošās diētas slēpj sevī risku: tas ir augšanas periods – bērniem laikā no diviem gadiem līdz pubertātei; otrs riskantais periods ir grūtniecības laiks sievietēm un trešā situācija – jebkura smaga slimība, ja vien diētas izvēle nav mērķtiecīgi saistīta ar slimību.