Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Lielākie ķirbji, garšīgākie ķirbji. Raidījuma Kā labāk dzīvot tiešraide no Latvijas Dabas muzeja izstādes "Ķirbis jūsu veselībai". Iepazīstinām ar jaunām šķirnēm, neierastiem pagatavošanas veidiem un vēl nedzirdētām receptēm.

Par ķirbju audzēšanu stāsta Elga Bražūne, dārzniecības „Neslinko” saimniece. Ķirbju audzēšana sākas ap Jurģu laiku pavasarī un sākumā ar sēkliņām un mazo stādiņu, ir jāpaauklējas, pēc tam pietiek vien ar parunāšanos. Maldīgs ir uzskats, ka ķirbjiem jāaug uz mēslu čupas, dobi ķirbjiem var sākt ierīkot jau tagad, kad krīt lapas un nezina, kur tās likt.

Ar dažādām ķirbju šķirnēm iepazīstina Valentīna Cuznetova no Talsu novada, viņa piedalās izstādē 13. gadu, šogad apmeklētājus viņa iepriecina ar 63 ķirbju šķirnēm. Savukārt Erta Birzniece stāsta par neparastām gurķu šķirnēm – Sīrijas gurķiem un inku gurķiem. Inku gurķus, kamēr vēl mazi (apm. 3 cm), var konservēt, lielajiem ir tukši vidi, tos var pildīt līdzīgi kā kabačus.

Sarma Žarčinska no Ulbrokas, kuru dēvē arī par ķirbju ķēniņieni, jo viņa audzē ķirbjus no piecu gadu vecuma, stāsta, kā izmantot pilnvērtīgi visu ķirbi, arī tā mizu un kātiņu, jo ķirbis ir vērtīgākā oga. Inta un Laura Lielbārdes no Rūjienas šogad uz izstādi atvedušas ne tikai vairākus desmitus ķirbju šķirņu, bet arī dažādi pagatavotus ķirbjus – sukādes, marmelādes un neparastāk marinētu ķirbi, ar ķiplokiem.