Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Padomi, kā jautri pavadīt Veco gadu un lustīgi sagaidīt Jauno - 2016! Padomus neliedz raidījuma Kā labāk dzīvot draugi: Marga StaltaVidvuds Medenis un Rolands Zelčs dzied, spēlē un arī stāsta par zīlēšanas tradīcijām Vecgada vakarā; "Lido" šefpavāre Ilga Joma piedāvā gardas receptes svētku galdam; uztura speciāliste, "Lido" uztura skolas vadītāja Alise Kindzule stāsta, kā svētkos tomēr nepārēsties; pasākumu organizators un raidījumu vadītājs Valters Krauze atklāj, ko darīt visiem kopā, lai būtu jautri svētku naktī; bet Latvijas Radio 1 direktore Inese Matjušonoka zīlē kopā ar Margu Stalti, lai noskaidrotu, kas sagaida Latvijas Radio nākamajā gadā.

Lai svētki izdodas! Laimīgu Jauno gadu!

 

“Lido” šefpavāres Ilgas Jomas piedāvātās receptes svētku galdam

Cepto biešu salāti ar apelsīniem un pērļu grūbām

Sastāvdaļas. 4 vidēji lielas svaigas bietes ar mizu, 200 g pērļu grūbas (var izmantot arī parastās), 3 apelsīni, iepakojums svaigu biešu lapiņu, sauja lazdu riekstu, 1 glāze augu eļļas, 4 daiviņas ķiploka, apm. 20 g ingvera saknes, saišķis diļļu, saišķis pētersīļu, sāls pēc garšas, medus pēc garšas, 20 graudiņi rozā piparu, puse burciņas franču sinepju, ķiršu etiķis (var izmantot balzamiko etiķi), 1/2 tējkarote ķimeņu.

Pagatavošana. Bietes liek cepeškrāsnī un cep stundu 200 grādu temperatūrā. Gatavību pārbauda ar koka iesmiņu (bietes ir gatavas, kad iesmiņš viegli ieduras bietē). Bietes atdzesē, notīra mizu un sagriež kubiņos, šķēlītēs vai salmiņos - tā rupjāk.

Grūbas trīs reizes noskalo zem tekoša ūdens, aplej ar ūdeni, pievieno sāli un vāra, līdz tās gatavas.

Apelsīnu nomizo un izgriež mīkstumu no daiviņām.

Ķimenes apgrauzdē uz sausas pannas, līdz parādās izteikts ķimeņu aromāts.

Garšvielu - eļļas maisījums grūbām: eļļu, ķiplokus, ingveru, pētersīļus, dilles, franču sinepes, medu, sāli, ķiršu etiķi liek blenderī un sakuļ mērcē. Mērci sajauc ar novārītām atdzesētām grūbām, atstāj ievilkties uz ~ 30 min.

Garšvielu marināde ceptām bietēm: eļļu, ķiplokus, pētersīļus, ķimenes, franču sinepes, sāli, medu, rozā piparus, ķiršu etiķi liek blenderī un sakuļ mērcē. Mērci pievieno sagrieztajām ceptajām bietēm, izmaisa, atstāj ievilkties ~ 30 min.

Samarinētās bietes sajauc ar biešu lapiņām, viegli izcilā un izliek uz liela šķīvja, pāri liek sagatavotās grūbas, pārkaisa lazdu riekstus un apelsīna mīkstumu. Pasniedz viesiem.

 

Vistas filejas steiks baltā karstvīna marinādē

Sastāvdaļas. 0,5 l pussaldā baltvīna, 6 vistas filejas, 1 apelsīns, 3 šķēlītes ingvera, 1 ēdk. medus, krustnagliņas, rozā pipari, sāls - pēc garšas.

Pagatavošana. Vīnu lej katliņā, pievieno apelsīna šķēles, ingveru (var nemizot), medu, sāli, rozā piparus, krustnagliņas un uzvāra. Pavāra kādas 5 min., lai izvāras alkohols. Noņem no plīts atdzesē, pārlej vistas filejas un noliek marinēties uz nakti.

Izņem no marinādes un cep - var uz pannas, cepeškrāsnī, uz grila.

Pasniedz siltu vai arī aukstu.