Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Tiem, kas zina, ka negribēs trīs dienas ēst vienu un to pašu zupu, kas savārīta lielajā katlā, uztura speciāliste Eva Kataja raidījumā Kā labāk dzīvot iesaka izvēlēties mazāku katlu, ja neizdodas lielajā katlā savārīt mazāk.

Trīs dienas no vietas varētu būt apnicīgi ēst vienu zupu, vieglāk ir tiem, kam mājās suns...

Galvenais pārdomāt, cik daudz gatavojam. Ja zupas pietiek vienai dienai, tas ir labāk, nekā trešajā dienā izmest.

Tonnām pārtikas ir spiesti utilizēt ne tikai veikali, bet arī iedzīvotāji diemžēl daudz iegādāto pārtiku nereti izmet atkritumos. Tiek lēsts, ka, rēķinot uz vienu Latvijas iedzīvotāju, gada laikā atkritumos tiek izmesti vismaz 113 kg pārtikas produktu, 38 % no tiem rodas mājsaimniecībās. Raidījumā Kā labāk dzīvot kopā ar uztura speciālisti Evu Kataju mēģinām rast idejas, ko darīt, ja pārtika paliek pāri un ārā to mest nav ne mazākās vēlmes. Sarunas par to, kā labāk un radošāk izmantot ēdienu pārpalikumus, lai samazinātu produktu izniekošanu.

30 kilogramos, kas nonāk atkritumos, pirmām kārtām, ietilpst piena produkti, tad arī maize, kas mēdz appelēt. No maizes var taisīt sausiņus, kā arī to var saldēt. Tāpat arī bojājas gaļas produkti. 

Uztura speciāliste Liene Sondore tālruņa intervijā iesaka racionāli izmantot biezumus, kas paliek pāri pēc sulas spiešanas. Viņa iesaka biezumiem pievienot rīvētu sieru, dažas karotes miltu un olu. Var arī pielikt ķiploku, muskatriekstu, kādus zaļumus un cept plācenīšus cepeškrāsnī.

No vācu virtuves viņa ir aizguvusi kartupeļu salātu pagatavošanu no vārītiem kartupeļiem. Tāpat Sondore iesaka gatavot cepeša zupu. Izvāra saknes, kad viss gatavs, pievieno pāri palikušo cepeša gaļu, kas dod zupai fantastisku aromātu.