Latvietis nav pieradis pārtikā lietot speltas kviešus. Bet tagad jau tie ir pieejami lielveikalos, atzīst raidījuma Kā labāk dzīvot viešņas.

Tagad speltas kvieši ir populāri visā pasaulē.

Daudz olbaltumvielas speltas kviešos, arī šķiedrvielas. Maizīte no speltas kviešiem ir labs ikdienas uztura papildinātājs. Maizīte gan no šiem miltiem nebūs gluži balta, bet pelēcīga. Turklāt izcept klasisko kukuli ir neiespējami. Miltos ir augsts olmaltumvielu saturs, bet lipeklis ir maigas konsistences un grūtāk izveidot kukulīti.

Speltas kvieši ir ļoti sena graudaugu šķirne. Latvijā tie sāka parādīties, attīstoties bioloģiskai lauksaimniecībai. Speltas kviešu graudos ir daudz olbaltumvielu, cilvēka organisms viegli pārstrādā mikroelementus, savukārt milti ir izcili piemēroti, lai ceptu maizi diabēta slimniekiem. Tad kāpēc mēs par tiem tik maz zinām? Par speltas kviešiem un to izmatošanu pārtikā raidījumā Kā labāk dzīvot stāsta Valsts Stendes graudaugu Selekcijas institūta selekcijas nodaļas vadītāja, pētniece kviešu selekcijā lauksaimniecības zinātņu maģistre Vija Strazdiņa un veselības centra „Vivendi" uztura speciāliste Liene Sondore.

Liene Sondore piedāvā vienkāršu recepti sausmaizītēm: Puskilograms speltas kviešu milti, linsēklas, ķirbju sēkās un ķimenes, glāze paniņu, mazliet olīveļļas, strīķēta karote sodas. Visu samīca, plāni izrullē un liek cepties uz cepamā papīra. Cep 180 – 200 grādos. Siltu sagriež.

Speltas kvieši dod ātru sāta sajūtu un nerada smagumu kuņģim. Maizei no speltas kviešiem ir nedaudz saldenāka garša.

Vija Strazdiņa iesaka, ja ir iespēja iegādāties speltas kviešu graudus, tos var izvārīt un pagatavot garšīgus salātus kopā ar rozīnēm, sieru vai papriku. Kā nu katrs vēlas.

Bet mīkla vafelītēm, ko Vija Strazdiņa ir paņēmusi līdz uz studiju, ir gatavota līdzīgi, kā gatavo plāno pankūku mīklu ar pienu, tikai ar speltas kviešiem. Lai ciemakukulis būtu gardāks, šoreiz mīklai nedaudz pievienots sviests un brūnais cukurs.