Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio pārraižu jaunumi Pasaules koru olimpiādes laikā

Jau rīt Rīgā aizsāksies Pasaules koru olimpiāde, kas no 9. līdz 19. jūlijam pulcēs 27 tūkstošus dziedātāju no 73 valstīm piecos kontinentos. Vērienīgajam koru mūzikas notikumam līdzi sekos arī Latvijas Radio, piedāvājot programmās īpašus ziņu apskatus un koncertu tiešraides.

Latvijas Radio 1 trešdien, 9.jūlijā, plkst. 18.15 ar atkārtojumu plkst. 23.15 izskanēs raidījums „Dzīves ritmi mūzikā”, kas stāstīs par Pasaules koru olimpiādes viesmāksliniekiem – vokālo grupu „The Real Group” no Zviedrijas un „The King’s Singers” no Lielbritānijas. „The Real Group” dalībnieki izpilda pašu komponētu un aranžētu mūziku dažādos žanros, kā pops, džezs, roks, klasiskā un tautas mūzika, un ir viena no vadošajām vokālajām džeza grupām pasaulē. Savukārt grupa „The King’s Singers” pastāvēšanas 40 gados, repertuārā iekļaujot visu žanru, stilu un laikmetu mūziku, uzstājas gan baznīcās un stadionos, pilīs un operteātros, gan milzīgās koncertzālēs un karaļnamos. Par abām grupām stāstīs raidījuma autors Ansis Pavasaris.

13.jūlijā plkst. 11.05 LR1 „Kultūras rondo” svētdienas raidījumā Zigfrīds Muktupāvels aicinās ieklausīties pasaules kormūzikas daudzveidībā, piedāvājot klausītājiem mūziku, sākot no klasiskās kordziedāšanas un folkloras līdz džeza, gospeļu un pat „barbershop” dziedāšanai.

Sekojot līdzi Pasaules koru olimpiādes notikumiem, Latvijas Radio 2 ēterā darbadienu rītos plkst. 7.30 un brīvdienās 8.30 izskanēs „Rīga 2014” ziņas, informējot par spilgtākajiem Olimpiādes pasākumiem un gaidāmajām muzikālajām aktivitātēm. Par Koru olimpiādes aktualitātēm stāstīs arī Latvijas Radio 3 – Klasika, kad nākamotrdien, 15.jūlijā, plkst. 9.05 izskanēs „Rīga 2014” dienasgrāmata. Programmu vadīs žurnāliste Inta Pīrāga.

Latvijas Radio 3 – Klasika piedāvās pasaulē lielākā starptautiskā kora pasākuma plašu atspoguļojumu, translējot četras tiešraides. Svētdien, 13.jūlijā, plkst. 21.00 tiešraidē no Pasaules koru olimpiādes Lielkoncerta Mežaparka Lielo estrādi pieskandinās pasaules apvienotais koris, klausītājus priecējot ar latviešu klasiku un tautasdziesmām, opermūziku un amerikāņu gospeļu dziedājumiem. Tiešraidi vadīs Inta Pīrāga un Edgars Raginskis, un tā būs klausāma arī Latvijas Radio 1.

Otrdien, 15.jūlijā, plkst. 19.00 Latvijas Radio 3 - Klasika tiešraidē pieslēgsies Pasaules koru olimpiādes sakrālās mūzikas koncertam Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Koncertā izskanēs P.Vaska, Ē.Ešenvalda, U.Prauliņa, P.Butāna, R.Dubras u.c. komponistu programma. To izpildīs ērģelniece Kristīne Adamaite, Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, kori „Kamēr...”, „Sōla”, „Balsis”, „Maska”, Rīgas Doma zēnu un meiteņu kori diriģentu Māra Sirmā, Jāņa Ozola, Inta Teterovska, Mārtiņa Klišāna, Airas Birziņas un Kaspara Ādamsona vadībā. Tiešraidē līdzi sekos Ilze Medne.

Nākamnedēļ, 16.jūlijā, plkst. 20.00 tiešraidē no koncerta Latvijas Nacionālajā operā izskanēs pasaulē pazīstamās vokālās grupas no Lielbritānijas „The King’s Singers” un iepriekšējās Pasaules koru olimpiādes 2012. gadā Sinsinati (ASV) čempiona titula ieguvējas, septiņu Latvijas meiteņu veidotās vokālās grupas „Latvian Voices” koncerts. Abām grupām pievienosies „Xylem TRIO” (Raimonds Petrauskis, Oskars Petrauskis, Rihards Zaļupe). Koncertā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Ērika Ešenvalda skaņdarbs, kas speciāli radīts „The King`s Singers”, „Latvian Voices” un „Xylem TRIO” māksliniekiem. Tiešraides vadītāja – Inta Pīrāga.

Nākamajā ceturtdienā, 17.jūlijā, plkst. 21.00 aicinām sekot līdzi Pasaules koru olimpiādes Zvaigžņu koncertam II arēnā „Rīga”. Koncertā uzstāsies „The King’s Singers” (Lielbritānija), komponists Mortens Lauridsens (ASV) un Rīgas kamerkoris „Ave Sol”, koris „Dekoor Close Harmony” (Nīderlande), koris „Voices of Unity” (ASV), grupa „Instrumenti” un Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sōla”. Tiešraidi vadīs Edgars Raginskis.

Savukārt Pasaules koru olimpiādes noslēguma dienā sestdien, 19.jūlijā, Latvijas Radio 3 ēterā plkst. 12.00 raidījumā „Rīga - Kultūras galvaspilsēta 2014” būs klausāms Ievas Zeidmanes veidots atskats uz spilgtākajiem koru olimpiādes notikumiem.

Aicinām sekot līdzi Pasaules koru olimpiādes pasākumiem un aktuālai informācijai Latvijas Radio mājaslapā latvijasradio.lv. Par Latvijas Radio programmu jaunumiem iespējams uzzināt arī sociālo tīklu kontos twitter.com/LatvijasRadio, facebook.com/LatvijasRadio un draugiem.lv/latvijasradio.