Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Klasikas" tiešraidē – Andra Nelsona un Lucernas festivāla orķestra koncerts

Piektdien, 15.augustā, plkst.20.30 Latvijas Radio 3 – Klasika ēterā skanēs tiešraide no Lucernas festivāla atklāšanas koncerta. Aizstājot 20. janvārī mūžībā aizgājušo leģendāro maestro Klaudio Abado, pie Lucernas festivāla orķestra diriģenta pults stāsies Andris Nelsons.

„Klasikas” tiešraidi vadīs Gita Lancere, koncerta starpbrīdī piedāvājot interviju ar muzikoloģi, Latvijas Televīzijas redaktori Maiju Amoliņu, kura koncertu klausīsies klātienē un mēģinājumā būs izvaicājusi arī pašu Andri Nelsonu.

Lucernas festivāla orķestris Andra Nelsona vadībā festivāla ietvaros atskaņos divas dažādas Johannesa Brāmsa mūzikas programmas, kuras 2014.gada vasarā Lucernas festivālā bija plānojis diriģēt Klaudio Abado.

„Andris ir īsts Dzejnieks! Neticami iedvesmojošs un lielisks diriģents! Apbrīnoju viņa dabiskumu, ar kādu viņš uzlūko mūziku, arī dziļo emocionalitāti un skaidro, nesamāksloto interpretāciju. Viņš allaž spēj radīt jaunas idejas un īsteno tās savās interpretācijās. Mūziķi ikvienu uzstāšanos kopā ar Andri Nelsonu izdzīvo ar lielu iedvesmu un radošu spraigumu,” uzsver Lucernas festivāla mākslinieciskais vadītājs un izpilddirektors Mihaels Hefligers, paužot gandarījumu, ka tieši Andris Nelsons, būdams viens no labākajiem mūsdienu diriģentiem, piekritis pārņemt Lucernas festivāla orķestra koncertus.

Jāatgādina, ka kopš 2003.gada Lucernas vasaras festivāla programmu tradicionāli atklāja Klaudio Abado, Lucernas festivāla orķestrī pulcējot vislabākos pieredzējušos solistus no visas pasaules, izcilus kamermūziķus, pasniedzējus un aptuveni 50 mūziķu no paša dibinātā Mālera kamerorķestra.

Gan Lucernas festivāla atklāšanas koncertā 15.augustā, gan arī 16.augustā Lucernas koncertzālē KKL Luzern (Lucernas Kultūras un Kongresu centrā) festivāla orķestris un Andris Nelsons atskaņos Johannesa Brāmsa Otro serenādi op.16, Rapsodiju altam, vīru korim un orķestrim op.53 un Otro simfoniju op.73. Koncertos piedalīsies Bavārijas Radio koris un skaistās alta balss īpašniece Sāra Mingardo. Savukārt 22. un 24.augustā skanēs Brāmsa Pirmais klavierkoncerts op.15 (solists Mauricio Pollīni) un Trešā simfonija op.90.

Andris Nelsons Lucernas festivālā debitēja 2009.gadā kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri, savukārt 2012.gadā kļuva par festivāla artiste étoile jeb mākslinieku-zvaigzni.

Šogad Lucernā Andris diriģēs ne tikai festivāla orķestri, bet arī Birmingemas simfonisko orķestri (30. un 31.augustā): kā zināms, 2014.–2015.gada sezonas sākumā Nelsons kļūs par Bostonas simfoniskā orķestra muzikālo vadītāju.

Lucernas festivāls Šveicē notiek kopš 1938.gada, un pašlaik zīmols Lucerne Festival apvieno trīs vērienīgus notikumus, kas ik gadu kopumā pulcē ap 120 000 klausītāju: Lieldienu festivālā pavasarī lielākoties skan sakrālā mūzika, vasarā notiek slavenais simfoniskās mūzikas festivāls, kurā uzstājas labākie Eiropas un Amerikas orķestri, savukārt rudenī – klaviermūzikas festivāls. 

Tiešraidi no Lucernas festivāla atklāšanas koncerta diriģenta Andra Nelsona vadībā iespējams klausīties gan radio frekvencēs, gan internetā. Programmas jaunumiem sekojiet līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.