Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio pārraides, veltītas Baltijas ceļa 25.gadadienai

Sestdien, 23.augustā starptautiskajai protesta akcijai “Baltijas ceļš” apritēs 25.gadadiena kopš iedzīvotāji Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, veidojot apmēram 600 km garu dzīvo ķēdi, iestājās par Baltijas brīvību. Šīs nedēļas garumā Latvijas Radio (LR) ēterā skanēs Baltijas ceļa jubilejai veltītas pārraides.

Latvijas Radio 1 ciklā „Baltijas ceļam – 25” divās trešdienās, 20. un 27.augustā, pl.14.05 izskanēs Eduarda Liniņa veidotais raidījums „Šīs dienas acīm” par Baltijas ceļa radīto rezonansi Rietumu un Austrumu virzienā.

Baltijas ceļam veltītajā nedēļā katru dienu pl.19.05 raidījumā „Monopola viesis” producente un raidījuma vadītāja Arita Grīnberga sarunāsies ar Baltijas ceļa lieciniekiem. 20. augustā studijā viesosies fotogrāfs Ilmārs Znotiņš, 21.augustā – ārsts, diplomāts, Atmodas laika aktīvists un politiķis Georgs Andrejevs. Savukārt piektdien, 22.augustā A.Grīnberga tiksies ar žurnālistu Juri Kažu, kurš 1989.gada 23.augustā Baltijas ceļu iemūžināja no augšas – lidojumā ar helikopteru. 23. un 24.augustā tiks atkārtoti labākie šīsnedēļas raidījumi.

Piektdien, 22.augustā, pl.13.05 raidījumā „Krustpunktā” noritēs diskusija par pasaules valstu dažādajiem centieniem iegūt neatkarību. Studijā viesosies Latvijas neatkarības atjaunošanas aktīvi dalībnieki: EP deputāte Sandra Kalniete, ES Tiesas tiesnesis Egils Levits un akadēmiķis politologs Tālavs Jundzis. Diskusiju vadīs žurnāliste Māra Jansone.

Sestdien, 23.augustā LR1 „Kultūras Rondo” pl.11.05 tā vadītāji Ingvilda Strautmane un Zigfrīds Muktupāvels sarunā iztaujās Eduardu Liniņu par konferenci „Pēc gadsimta ceturkšņa. Baltijas ceļš un totalitārā komunisma sabrukums: Eiropas kopīgās atmiņas un politiskās iedvesmas avots”. Raidījuma gaitā notiks sazvanīšanās ar pārstāvjiem no Latvijas pilsētām, lai uzzinātu par Baltijas ceļa 25.gadadienas aktivitātēm ārpus Rīgas. Turpinot sestdienas programmu, pl.12.15 izskanēs Anša Pavasara veidotā pārraide „Dzīves ritmi mūzikā” par Atmodas laika dziesmām no 20.gs. 70. līdz 90.gadiem.

Atceroties Baltijas ceļa ideju, šīs nedēļas nogalē, 23. un 24.augustā, pl.15.35 LR1 raidījumā „Radio mazā lasītava” pievērsīsies igauņu un lietuviešu literatūrai. 23.augustā tulkotāja Maima Grīnberga aktualizēs igauņu rakstnieka Jāna Krosa vēsturisko romānu „Profesora Martensa aizbraukšana”, savukārt 24.augustā ētera laiks tiks veltīts lietuviešu rakstnieka Vitauta Sirjosa Giras darbam „Sarkankoka paradīze”. Fragmentus lasīs aktieri Zane Jančevska un Gundars Āboliņš.

23.augustā pl.21.00 Latvijas Radio 1 tiešraidē pie Brīvības pieminekļa klausītājiem pārraidīs koncertu „Baltijas ceļam – 25”. Koncertā uzstāsies kori, diriģenti un solisti no visām trim Baltijas valstīm, atskaņojot Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nozīmīgu autoru darbus. Tiešraides vadītāji radio ēterā – Arita Grīnberga un Ingus Ulmanis. Pirms koncerta pl.20.35 Latvijas Radio 1 translācijā no koncerta vietas A.Grīnberga un I.Ulmanis sarunāsies ar Baltijas ceļa aculieciniekiem, kuri dalīsies atmiņās par vēsturiskajiem notikumiem pirms 25 gadiem.

Latvijas Radio 2 aicina klausītājus sestdien, 23.augustā, no pl.11.00 sekot līdzi patriotisko dziesmu konkursa “Dziesmas Baltijas ceļa 25.gadadienas atcerei” pārraidei. Tajā tiks atskaņotas konkursam iesniegtās labākās jaunradītās dziesmas un paziņoti uzvarētāji, kuri sadalīs EUR 3 000 lielu naudas fondu.

Latvijas Radio 3 – Klasika 23.augustā pl.12.00 raidījumā “Tērbata šodien” Sandra Ņedzvecka viesosies Igaunijā, bet pl.17.00 pārraidē “Krustimi ejami” žurnāliste Gita Lancere atskatīsies uz šīs vasaras kultūras dzīves notikumiem kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Savukārt sestdien pl.23.30 programmā “Neakadēmiski” tiks sperts solis ārpus akadēmiskās mūzikas rāmjiem, klausoties Baltijas džezu. Pārraidi vadīs Ināra Ancāne.

Interviju ciklu no Igaunijas, Lietuvas un Krievijas un diskusijas šonedēļ piedāvās Latvijas Radio 4 – Doma laukums. 21.augustā pl.19.15 pārraidē “Neparastā province” būs tikšanās ar Baltijas ceļa dalībniekiem, kuri atcerēsies notikumus, kas mainīja vēstures gaitu. Piektdien, 22.augustā, pl.10.05 raidījumā “Aleksandra studija” par Baltijas ceļu runās Latvijas sabiedrības pārstāvji, kuri bija Baltijas ceļa aculiecinieki. Programmu vadīs Aleksandrs Aļeksējevs.

Mūzikas cienītājiem Latvijas Radio 5 – Pieci.lv piedāvā joprojām interneta vietnē Pieci.lv un mobilajā aplikācijā klausīties Baltijas mūzikas kanālu baltic.pieci.lv. Mūzikas kanālā ir klausāmas jaunākās un interesantākās Baltijas mūziķu dziesmas ar atpazīstamāko popmūziku no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.

Aicinām sekot līdzi Baltijas ceļam veltītajām pārraidēm un aktuālajai informācijai Latvijas Radio mājaslapā latvijasradio.lv. Par Latvijas Radio programmu jaunumiem iespējams uzzināt arī sociālo tīklu kontos twitter.com/LatvijasRadio, facebook.com/LatvijasRadio un draugiem.lv/latvijasradio.