Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

No 8.septembra politiķus melos pieķers Latvijas Radio 5 "Melu Detektorā"

No 8.septembra politiķu izteikumu patiesums tiks pārbaudīts īpašajā pirmsvēlēšanu rubrikā „Melu Detektors”. Rubrika katru darba dienu būs klausāma un skatāma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, politisko partiju pārstāvji parādās arvien biežāk medijos, netaupot solījumus, atskaites vai kritiku par jau padarīto. Deputātu kandidāti mēdz runāt populistiski, nekonkrēti, minēt statistiku, salīdzinājumus vai krāšņas metaforas. Mūsdienu informācijas gūzmā ir grūti atšķirt graudus no pelavām jeb patiesību no meliem. Deputātu kandidāti var šķist kompetenti, jo izmanto statistikas rādītājus, bet vai katram publiski izteiktam ciparam, faktam un apgalvojumam ir ticams pamatojums?

Sabiedrībai talkā pirmsvēlēšanu laikā nāks rubrika „Melu Detektors”, kurā tiks pārbaudīts politiķu izteikumu patiesums, katrā pusotru minūti garajā video un audio materiālā analizējot kāda politiķa izteiktu apgalvojumu un to novērtējot kā patiesu, nepatiesu vai daļēju patiesību.

Rubrika „Melu Detektors” tapusi, sadarbojoties Pieci.lv, sabiedrisko mediju portālam LSM.lv un pētnieciskās žurnālistikas centram „Re:Baltica”. Rubrikas vadību uzņēmusies Pieci.lv žurnāliste Daira Kokoreviča.

Pieci.lv vadītājs Kārlis Dagilis uzsver: „Ar „Melu Detektoru” jauniešu auditorijai parādīsim, ka politika un aktualitātes valstī var pasniegt arī auditorijai saistošākā veidā nekā ierastās intervijas un diskusijas. Esmu gandarīts, ka projekta veidošanā ar lielu aizrautību iesaistījušies arī Pieci.lv gados jaunie darbinieki.”

 „Mums „Melu detektors” ir veids, kā sev un vēlētājiem atgādināt būtiskus tematus un tos skaidrot. Cerams, ka pretnostatītās pļāpas un argumenti izrādīsies noderīgi, arī pieņemot svarīgo lēmumu – par ko balsot 12.Saeimas vēlēšanās,” saka LSM.lv galvenā redaktore Marta Cerava.

„Šāds faktu pārbaudes formāts (fact checking) ir populārs dažādu valstu žurnālistikā un ļoti ceru, ka ar šo rubriku tas iedzīvosies arī Latvijā. Šāds formāts arī ļauj iesaistīties sabiedrībai, sūtot žurnālistu izvērtēšanai politiķu apgalvojumus, kas šķiet apšaubāmi,” uzsver Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra „Re:Baltica” direktore Inga Spriņģe.

Video ar politiķu teiktā vērtējumu tiks publicēti darba dienās turpmāko nedēļu laikā – video būs atrodami portālā LSM.lv, kā arī dzirdami Pieci.lv raidījumā „Domnīca” laikā no plkst. 15.00 līdz 16.00. Pirmais rubrikas video jau skatāms LSM.lv šeit.

„Melu Detektors” no 8.septembra būs klausāms ne vien radio uztvērējos, bet arī LSM.lv un Latvijas Radio 5 interneta vietnē pieci.lv. Par Pieci.lv programmas jaunumiem ir iespējams uzzināt sociālajos tīklos Facebook, Twitter, YouTube, Instagram un Draugiem.lv.

Pieci.lv frekvences radio uztvērējos: Rīgā 93.1, Ventspilī 96.5, Liepājā 102.1, Valmierā 89.5, Rēzeknē 103.8, Daugavpilī 104.0.