Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Speciālizlaidumā "Ideju teniss" servēs idejas Latvijas simtgadei

Sagaidot valsts svētkus, no 3. līdz 7. novembrim Latvijas Radio 1 ēterā no plkst.9.00 līdz 10.00 skanēs raidījuma “Kā labāk dzīvot” speciālizlaidumi “Ideju teniss”, kuri top sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

„Latvijas simtgades svinību mērķi ir stiprināt valsts gribu, piederības sajūtu, stimulēt pašorganizējošus procesus un sadarbību, aktualizēt Latvijas vēsturi un definēt Latvijas kā 21. gadsimta nacionālas valsts identitāti. Tuvojoties mūsu valsts simtgadei, būtiski atraisīt pašiniciatīvu un rosināt paliekošu Latvijas vērtību un simbolu radīšanu, iesaistīt svētku veidošanā ikvienu sabiedrības locekli un sevišķi jauniešus,” akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

“Ko mēs servēsim? Idejas. Idejas Latvijas simtgadei. Mūsu spēlē katru dienu brīvprātīgi piedalīsies 4 cilvēki. Viņu uzdevums pāros apspēlēt vienam otra radošo lidojumu. Visiem labi zināms, cik bieži lielas lietas sākas ar vārdiem “teorētiski tas ir iespējams” vai “dzīvē to nav iespējams izdarīt”... Mēs aicināsim atvērtus praktiķus un drosmīgus teorētiķus ģenerēt un apkopot idejas pie viena tenisa galda. Spēles garums tiešraidē ir viena stunda un tajā apskatīsim divas tēmas. Kopā piecās dienās provocēsim klausītājus un skatītājus ar desmit dažādiem jautājumiem, lai iegūtu simts ideju Latvijas simtgadei,” stāsta idejas autors un raidījuma vadītājs Gatis Mūrnieks – aizvadīto Dziesmu svētku un šīs vasaras Gaismas pils atklāšanas radošais direktors.

Latvijas Radio raidījuma “Kā labāk dzīvot” speciālizlaidumos tiks attīstītas un meklētas idejas, kā risināt sabiedrībā aktuālus jautājumus, piemēram, “Kā  izskatīsies Dziesmu svētki pēc ¼ gadsimta”, “Kā Latvijā ieviest XXI gs. nodokļu sistēmu?”, “Kā latvieti padarīt par Šveices kabatas nazīti?”, “Kā panākt, lai 2018. gadā imports Latvijā būtu 0%?”, Kā izskatās pasaulē pirmā dabas rezervātvalsts?” u.c. Raidījumā piedalīsies rakstnieks Pauls Bankovskis, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, mūziķis Guntars Račs, publicists Pauls Raudseps, portāla ManaBalss.lv vadītāja Madara Peipiņa, pasniedzējs Aigars Plotkāns un daudzi citi.

Radio raidījumu varēs tiešraidē vērot arī Delfi.lv, sabiedrisko mediju vienotajā ziņu portālā lsm.lv un m.lmt.lv, bet sociālajos medijos ierakstus lasīt, sekojot mirkļbirkai #lv100. Savas idejas Latvijas simtgadei jebkurš interesents varēs iesūtīt īpašā Delfi.lv sadaļā. Idejas tiks apkopotas un spilgtākās no tām arī iekļautas simtgades programmā, kura taps 2015.gada laikā.

Pirmās diskusijas par Latvijas simtgadei veltītām aktivitātēm notika jau š.g. maijā, dažādās fokusgrupās pulcējot ap 400 dalībnieku visā Latvijā – gan reģionos (Liepājā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Valmierā un Valkā), gan mazākumtautību diskusijās Višķos (Daugavpils novadā) un Liepājā, 3x3 nometnē, kā arī Rīgā – Saeimā, diskusijās ar nacionālo kultūras institūciju vadītājiem, ekonomiski aktīviem jauniešiem un bijušajiem kultūras ministriem utt. Meklējot kopīgos vadmotīvus simtgades programmās, notika starpvalstu apaļā galda diskusijas ar Igaunijas un Lietuvas delegācijām.

Raidījumu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Latvijas Radio. Atbalsta: Latvijas Valsts Meži, Latvijas Mobilais Telefons, Delfi.lv un JCDeceux.

Speciālizlaiduma „Ideju teniss” vizuālie materiāli ir lejupielādējami šeit: http://failiem.lv/u/jrajeqd

Latvijas Radio preses sekretāre
Laura Elizabete Vanaga
Tālr. 67206691; 26587875
E-pasts: laura.vanaga@radio.org.lv