Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Vārda diena: Jurģis, Juris, Georgs

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerts Eiroradio tiešraidē

Piektdien, 7. novembrī, plkst. 20.00 Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros Eiroradio tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas Latvijas Radio 3 – „Klasika” aicina baudīt izcilā Bavārijas Radio simfoniskā orķestra vienīgo koncertu Rīgā pasaulslavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā, kurš koncertu veltīs sava tēva – diriģenta Arvīda Jansona – simtajai jubilejai.

Koncertu tiešraidē pārraidīs vairākas Eiroradio raidorganizācijas – Igaunijas, Bavārijas, Vidusvācijas (MDR) un Rumānijas klasiskās mūzikas raidstacijas, savukārt koncerta ieraksts vēlāk skanēs vēl astoņās valstīs: Austrijā, Austrālijā, ASV, Beļģijā, Čehijā, Nīderlandē, Spānijā un Korejā.

Koncerta tiešraidi vadīs Ilga Auguste, starpbrīdī piedāvājot interviju ar pašu maestro Marisu Jansonu, kā arī koncertā sastaptajiem izcilā notikuma aculieciniekiem.

„Gribu cerēt, ka manā raksturā un mentalitātē ir daudz īpašību, ko esmu mantojis no sava papa. No dabas tēvs bija brīnišķīgs cilvēks – sirsnīgs un izpalīdzīgs. Turklāt paps bija arī ļoti izglītots – daudz stāstīja gan par reliģiju un politiku, gan koncertiem un diriģentiem, kādi bijuši pirms kara. Tagad šo informāciju grūti kaut kur iegūt – grāmatās par to maz raksta. Esmu savam tēvam pateicīgs par visu, ko esmu no viņa guvis… Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija un Dmitrija Šostakoviča Piektā simfonija, ko esmu iekļāvis 7.novembra koncerta programmā, bija darbi, ko paps ļoti labi diriģēja un arī ļoti mīlēja,” intervijā Latvijas Radio 3 – „Klasika” direktorei Gundai Vaivodei atklāj Mariss Jansons.

Viņš savu apbrīnojamo talantu pierādījis, strādājot ar visaugstākā līmeņa orķestriem, nesot Latvijas vārdu visā pasaulē. Mariss Jansons diriģējis Oslo filharmonijas orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Pitsburgas simfonisko orķestri, Amsterdamas Karalisko Concertgebouw orķestri.

Kopš 2003.gada Mariss Jansons ir Bavārijas Radio simfoniskā orķestra galvenais diriģents; līgums ar šo orķestri viņam noslēgts līdz 2018.gadam.

 Par izcilo māksliniecisko ieguldījumu Mariss Jansons saņēmis vairākus starptautiskus apbalvojumus: Austrijas valsts apbalvojumu jeb Goda krustu par nopelniem mākslā un zinātnē, Norvēģijas valsts Komandiera Zvaigznes ordeni – augstāko apbalvojumu, kas Norvēģijā tiek piešķirts cittautiešiem, Londonas Karaliskās filharmonijas Gada diriģenta titulu un citus. Diriģentam pasniegts arī augstākais Latvijas valsts apbalvojums – Triju Zvaigžņu ordenis.

Bavārijas Radio simfoniskais orķestris Marisa Jansona vadībā saņēmis prestižo mūzikas balvu Grammy kategorijās „Labākā orķestra uzstāšanās” un „Labākais klasikas albums”.

Aicinām vērienīgo koncertu klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.