Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Klasika" tiešraidē izskanēs Marisa Jansona atvadu koncerts no Amsterdamas "Concertgebouw"

Piektdien, 20.marta vakarā Amsterdamas koncertzālē Concertgebouw valdīs saviļņojošas emocijas: atvadoties no Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra galvenā diriģenta posteņa, īpašu koncertu sniegs Mariss Jansons.

Ar Eiroradio tiešraides starpniecību šo vēsturisko notikumu fiksēs arī Latvijas Radio 3 – „Klasika”: pārraidi no plkst.21.15 vadīs Sandra Ņedzvecka, bet par notiekošo klātienē telefonsarunās vēstīs koncerta apmeklētāji no Latvijas.

Mariss Jansons ir Karaliskā Concertgebouw orķestra galvenais diriģents kopš 2004.gada, būdams sestais diriģents, kas šo amatu ieņem kopš orķestra dibināšanas 1888.gadā. Lēmumu par galvenā diriģenta posteņa atstāšanu maestro, kurš turpinās vadīt Bavārijas Radio simfonisko orķestri, pieņēma pērn. Kā Mariss Jansons atzinās intervijā Gundai Vaivodei, izšķiršanās bijusi ļoti smaga: „Jūs nevarat iedomāties, cik man bija grūti izvēlēties – kuru orķestri atstāt, pie kura palikt... Bet nostrādāja daudzas lietas. Sāku domāt: nu, cik ilgi vēl varēšu izturēt to šausmīgo slodzi, strādājot ar diviem orķestriem? Strādāju taču katru nedēļu, augu gadu, plus vēl koncertbraucieni. Cik ilgi to vēl spēšu? 2013.gadā ar Amsterdamas orķestri bijām pasaules tūrē: Eiropā, Japānā, Austrālijā, Ķīnā, Krievijā. Kaut arī diriģēju koncertus, tobrīd nejutos labi. Tad arī sapratu, ka jāizlemj. Bet grūti bija... Jo abi orķestri šobrīd ir ļoti labā formā. Tagad, kad atkal jūtos labi, jau sāku domāt: nu, kāpēc tā darīju, kāpēc atteicos?! Bet tad atkal ieslēdzas saprāta balss. Taču nevaru teikt, ka jūtos komfortabli; šajā jautājumā ir ļoti pretrunīgas izjūtas. Protams, pie Amsterdamas Concertgebouw jebkurā laikā varēšu atgriezties kā viesdiriģents, bet... ģenerālis bez savas armijas nav nekāds ģenerālis...”

Savam sekotājam – Concertgebouw nākamajam galvenajam diriģentam Daniēlem Gati – maestro velta atzinīgus vārdus, bet vienlaikus ar prognozēm ir piesardzīgs: „Ceru, ka viss būs labi. Bet to nekad nevar zināt, pirms diriģents ar orķestri nav nostrādājis pirmos pāris gadus. Jo sākums jau vienmēr ir kā medusmēnesis, bet, paiet laiks, un jautājums – kā ir tad?”

20.marta koncertprogrammā, kas veidota sadarbībā ar pasaulslaveno amerikāņu baritonu Tomasu Hempsonu, maestro iekļāvis Lučāno Berio amerikāņu dziesmu „Melnais ir tā krāsa” no cikla „Tautas dziesmas”, Gustava Mālera četras dziesmas no krājuma „Zēna brīnumrags”, trīs dziesmas no Ārona Koplenda vokālā cikla „Senas amerikāņu dziesmas” un dziesmiņu „Es nopirku sev kaķi” no cikla „Bērnu dziesmas”. Tāpat skanēs Bēlas Bartoka Koncerts orķestrim. Visbeidzot, īsts pārsteigums solās būs Marteina Padinga (Padding, 1956) jaundarba Ick seg adieu („Es atvados”) pasaules pirmatskaņojums: šis darbs ir Amsterdamas Concertgebouw orķestra pasūtinājums īpaši šim gadījumam.

Aicinām klausīties Marisa Jansona koncertu Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.