Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Vārda diena: Līksma, Bārbala

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Re!Starts" piedāvā Artas Dzīles lugas "Mūsu virtuve" pirmatskaņojumu

4. maijā plkst. 17.05 Latvijas Radio 1 notiks pirmatskaņojums Latvijas Radioteātra iestudējumam – Artas Dzīles lugai „Mūsu virtuve”, kas uzvarēja šī gada sākumā izsludinātajā lugu konkursā. Savukārt 4. maijā plkst. 20.05 Latvijas Radio 4 – „Doma laukums” būs dzirdams šī darba pirmatskaņojums krievu valodā. Iestudējumi tapuši Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta “Re!Starts” ietvaros.

Šis ir īpašs notikums Latvijas Radioteātrī, jo pirmoreiz tā vēsturē lugas pirmatskaņojums kā latviešu, tā arī krievu valodā notiek vienā dienā. „No ārpuses jau mēs izskatāmies labi, krīze ir pārvarēta, visapkārt redzama augšupeja un situācijas uzlabošanās. Tomēr virtuves puse, kuru citiem rādām nelabprāt, ir citāda – aizbraucēji un izirušās ģimenes ir vispārēji sāpīgs un aktuāls jautājums,” saka lugas autore Arta Dzīle

Luga „Mūsu virtuve” vēstī par valstī šobrīd tik aktuālo un sāpīgo tēmu – sašķeltajām ģimenēm, kurās daļa vistuvāko cilvēku spiesti pamest Latviju, lai dotos uz dzīvi ārzemēs. Jautājumu ir daudz. Kā sadzīvot ar straujo vērtību maiņu, izjukušām ģimenēm un mazbērniem, kuri vairs neprot dzimtenē palikušo vecvecāku valodu?

„Bērnībā gaidīju tēvu no Sibīrijas, vecumā meitu no Anglijas! Starpība tikai tā, ka vienu izsūtīja, otra aizbrauca pati. Laimi meklēt! Pie visa gatava pieraduši!” Artas Dzīles lugā saka tēvs. Vecāki gaida ciemos ierodamies meitu ar ģimeni, kura jau vairākus gadus dzīvo un strādā Anglijā. Gaisā virmojošais satikšanās prieks un satraukums tikai īsu mirkli spēj slēpt patiesību. Viena ģimene, dažādas paaudzes, katram sava laimes zeme. Mājās palicēji un prombraucēji – kura nasta smagāka?

Artas Dzīles luga „Mūsu virtuve” 2015. gada martā uzvarēja Latvijas Radioteātra un Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta „Re!Starts” lugu konkursā „Latvija. Svarīgāk nekā jebkad agrāk”. Režisors Juris Jonelis un skaņu režisore Kristīne Zolotorenko kopā ar lielisku aktieru ansambli – Marinu Janaus, Zigurdu Neimani, Zani Aļļēnu, Vitu Baļčunaiti, Rūdolfu Rumpi un Sāru Anitenu latviešu versijā un Jekaterinu Frolovu, Leonīdu Lencu, Veroniku Plotņikovu, Tatjanu Ploskihu, Danielu Zobecki un Elizabeti Voļikovu krievu versijā – radījuši radioiestudējumu, kas liks aizdomāties ikvienam no mums.

Aicinām sekot līdzi projekta „Re!Starts” aktualitātēm Latvijas Radio interneta vietnē latvijasradio.lv un sociālajā tīklā Facebook facebook.com/RestartsRT.