Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR 3 – Klasika Mūzikas instrumentu muzejam Briselē dāvinās Latvijas kokli

Svētdien, 17.maijā, plkst. 12.00 Briseles Mūzikas instrumentu muzejā notiks svinīga ceremonija, kuras laikā Latvijas Radio 3 – “Klasika” un Latvijas Pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Savienībā pasniegs īpašu dāvinājumu Briseles Mūzikas instrumentu muzejam –  īstu latviešu etnogrāfisko kokli.

“Jau sen šķita mulsinoši, ka pasaulslavenā Briseles Mūzikas instrumentu muzeja bagātīgajā kolekcijā nav apskatāms viens no Latvijas skaistākajiem un skanīgākajiem simboliem – kokle. Šo problēmu aktualizēja arī “Klasikas” nesenais ceļojums uz Briseli, pēc kura dzima ne tikai raidījums, bet arī stingra apņemšanās šo trūkumu novērst. Ir liels prieks, ka mūsu idejai uzreiz atsaucās vēstniece Ilze Juhansone, un nu tā īstenota. Mūsu dāvinājums vienlaikus būs skaists akcents, noslēdzot Latvijas prezidentūras laiku Eiropas Savienības Padomē, kā arī  “Klasikas” 20.dzimšanas dienas simboliska ieskandināšana,” uzsver Latvijas Radio 3 – “Klasika” direktore Gunda Vaivode.

Svinīgajā ceremonijā kokli ieskandinās Laima Jansone, savukārt par kokli un tās nozīmi Latvijas kultūrvēsturē pastāstīs “Klasikas” programmu vadītāja – raidījuma “Odiseja” veidotāja Gita Lancere.

Pēc koklētājas Laimas Jansones ieteikuma Briseles Mūzikas instrumentu muzejam paredzētās kokles darināšanu “Klasika” uzticējusi etnogrāfisko kokļu meistaram Jānim Rozenbergam, kurš mūzikas instrumentu būvi kopš 2008.gada apgūst pie koncertkokļu meistara Imanta Robežnieka. Jāņa izgatavotos instrumentus novērtē koklētāji ar profesionālu ievirzi un kokļu skolotāji, kuri vēlas uzticamu, skanīgu un labi nostrādātu kokli, kas izgatavota pēc visaugstākajiem mūzikas instrumentu būves kritērijiem. Tieši Jānis Rozenbergs būvējis arī lielo, balto kokli, ko Laima Jansone skandina programmā “Zarbugans”.

Briseles Mūzikas instrumentu muzejam darinātās kokles rāmis un rezonators izgatavots no 70 gadu izturētas rezonanses egles, savukārt apakšējā deka – no liepas. Koklei ir 12 metāla stīgas, kas uztītas uz metāla tapiņām ērtākai un precīzākai skaņošanai, kā arī ilgstošai skaņojuma noturībai. Kokles kopējais svars ir 1200 grami. Skaistam piano instruments viegli atraisās jau pie mazas ierosmes, taču vienlaikus tas spējīgs sasniegt arī pamatīgu forte fortissimo. Kokle izrakstīta ar zalkša ornamentu un tās virsmā iestrādāti dzintara gabaliņi.

Nedēļu pirms došanās uz Briseli – sestdien, 9.maijā, plkst. 9.30 – “Klasikas” studijā viesosies gan kokles darinātājs Jānis Rozenbergs, gan koklētāja Laima Jansone, lai pastāstītu par šī projekta īstenošanas niansēm.

Aicinām klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Foto: meistara J.Rozenberga darinātā kokle