Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio uzsāk 90. jubilejas mēnesi

Š. g. 1. novembrī Latvijas Radio apritēs 90. gadadiena! 26. oktobrī iemirdzoties Latvijas Radio jaunajam uzrakstam uz Radiomājas fasādes (Rīgā, Doma laukumā 8) un atklājot Latvijas Radio vēsturisko plāksni Radio ielā, sabiedriskais radio aizsāks jubilejas mēnesi. Jau no nākamās pirmdienas līdz pat novembra nogalei Latvijas Radio sešas programmas klausītājiem sagatavojušas deviņdesmitgadei veltītus raidījumus, kuros atskatīsies uz kopā sasniegto un tuvāk iepazīs Radio personības.

Ir pagājuši 90 gadi, kopš Latvijā radioviļņos ir uztveramas radio programmas. Pirmos programmas raidīšanas mēģinājumus Rīgā uzsāka jau 1925. gada oktobrī, taču tieši 1. novembrī ar operas „Madame Butterfly” translāciju oficiāli tika atklāts toreizējais Latvijas Pasta un telegrāfa departamenta Rīgas radiofons.

90-gades skanējumu atklās Rīgas radiofona „pēctecis” Latvijas Radio 1, kur raidījumā „Monopols” no pirmdienas, 26. oktobra divas nedēļas plkst. 19.05 tiksimies ar saviem Radio cilvēkiem – Ansi Pavasari, Initu Kresu - Katkovsku, Māru Upmani - Holšteini, Tomu Brici, Velgu Vītolu u.c. – un atklāsim viņu pieredzi, intereses un mīļāko mūziku.

No otrdienas, 27. oktobra līdz 30. oktobrim, plkst. 12.30 Ziņu dienesta veidotā „Īstenības izteiksme” atskatīsies uz radio pirmsākumiem, vērtēs radio attīstību un pašreizējo situāciju. Ziņu dienests jubilejas aktualitātēm sekos līdzi arī rīta informatīvajā programmā „Labrīt” un ziņu izlaidumos.

No 29. oktobra klausītāju iecienītais raidījums „Zināmais nezināmajā” plkst. 10.05 tiks veidots sadarbībā ar RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultāti, ar kuru kopā atzīmēsim Radio jubileju. Trīs ceturtdienās līdz 12. novembrim uzzināsim par radio aparātu un tehnoloģiju vēsturi, kā arī par nākotnes radio un kognitīvo radio un atklāsim, kā radio tehnoloģijas pielietojam citās dzīves jomās.

Savukārt „Ģimenes studijā” no 30. oktobra piecas piektdienas viesosimies kolēģu virtuvēs. Pirmā tikšanās būs ar latviskās dzīvesziņas pārzinātājiem Ivetu un Vidvudu Medeņiem. Turpmākajās piektdienās par kulinārijas paradumiem stāstīs Radio balsis Ilze Medne, Ivonna Markelova, Māra Upmane - Holšteine un Uģis Lībietis.

Sestdien, 31. oktobrī, mīklu konkursā „Greizie rati” plkst. 10.25 Radio kolēģi Loreta Bērziņa, Ģirts Bišs, Dace Krejere un Ivars Riekstiņš iejutīsies mīklu minētāju lomā. Tāpat no 31. oktobra plkst. 20.45 vairāki desmiti Radio personību lasīs savu mīļāko vakara pasaciņu raidījumā „Ar labu nakti”.

Latvijas Radio 90. gadadienā svētdien, 1. novembrī, plkst. 9.30 aicinām atkal tikties Latvijas Radio vēsturei veltītajā raidījumā „Reiz radio…”. Plkst. 11.05 „Kultūras Rondo” sastapsim ilggadējus kultūras procesu veidotājus un atspoguļotājus Latvijas Radio programmās. Svētku programma tiks turpināta ar pirmo erudīcijas radiospēli Latvijā „Lieliskais piecinieks”, kurā šoreiz atbildes uz jautājumiem meklēs Radio cilvēki.

Radio jubilejas aktualitātes radio ēterā atspoguļos arī Latvijas Radio 2 – 28. oktobrī plkst. 9.35 „Rīta Rosmes” trenera lomā iejutīsies Latvijas Radio Mārketinga daļas direktors, aktieris un runas pedagogs Andris Morkāns.

Latvijas Radio 3 – Klasika, gatavojoties savai 20. dzimšanas dienai 2016. gadā, jau kopš oktobra svētdienās plkst. 9.30 piedāvā aizraujošu raidījumu ciklu par Latvijas Radio un „Klasikas” muzikālo vēsturi – „Mode mainās. Klasika paliek.”. Jāatzīmē – 1. novembrī „Klasikas” ēterā katras stundas sākumā izskanēs kāds skaņdarbs Latvijas Radio kādreizējo un daudzo muzikālo kolektīvu izpildījumā.

Piektdien, 30. oktobrī, Latvijas Radio 4 – Doma laukums raidījumā „Dzīvā vēsture” plkst. 19.15 dzirdēsiet vēsturnieka Vladimira Eihenbauma stāstījumu par Latvijas Radio ēkas vēsturi.  Arī 1. novembrī no plkst. 8.05 rīta programma „Doma laukums” būs īpaši veltīta Latvijas Radio darbības devītajam gadu desmitam.

Latvijas Radio jubilejas notikumiem sekos līdzi arī jauniešu sabiedriskais medijs Latvijas Radio 5 – Pieci.lv un dažādās mūzikas raidstacija Latvijas Radio 6 – Radio NABA. Tā piektdien, 30. oktobrī, Radio NABA ēterā jau no plkst. 8.00 rītā izskanēs īpašā jubilejas programma, kurā dienas laikā viesosies Latvijas Radio vadība un radio personības.

Radio 90-gadi atspoguļos arī sabiedrisko mediju ziņu portāls Lsm.lv, kurā būs skatāmi video apsveikumi Latvijas Radio jubilejā. Aizvien portālā var iepazīt Radio arhīvu dārgumus un unikālo skaņu ierakstu bagātību (spiest šeit).

Nozīmīgs notikums gaidāms piektdien, 30. oktobrī, plkst. 11.00, kad Rīgā, Radio ielā (LU Ekonomikas un vadības fakultātes ēka Aspazijas bulvārī 5) tiks atklāta Latvijas Radio vēsturiskā plāksne. Tieši ēkā Radio ielā aizsākusies Rīgas radiofona un tagadējā Latvijas Radio vēsture. Atklāšanas pasākumā piedalīsies Latvijas Radio pārstāvji un Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks. Savukārt Radio NABA visus pasākuma dalībniekus priecēs ar elektroniskās un laikmetīgās mūzikas priekšnesumu par operas „Madame Butterfly” tēmu. Aicinām visus interesentus klātienē piedalīties Latvijas Radio plāksnes atklāšanā!

Vairāk par Latvijas Radio jubileju uzziniet Latvijas Radio interneta vietnē šeit.

Aicinām Latvijas Radio 90. jubileju sagaidīt kopā Latvijas Radio sešu programmu frekvencēs radio uztvērējos, Latvijas Radio interneta vietnē latvijasradio.lv un mobilajās lietotnēs Latvijas Radio 2, Pieci un Radio NABA. Latvijas Radio jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālo tīklu kontos Twitter, Facebook un Draugiem.lv.

Par Latvijas Radio vēsturi

Pirmos programmas raidīšanas mēģinājumus Rīgā aizsāka jau 1925. gada oktobrī, taču tikai 1. novembrī oficiāli ar operas „Madame Butterfly” translāciju tika atklāts Latvijas Pasta un telegrāfa departamenta Rīgas radiofons (tagadējais – Latvijas Radio).

Padomju laikā Radio bija ideoloģiskā un propagandas aparāta sastāvdaļa. 20. gs. 80. gadu beigās atbrīvojoties no cenzūras, Radio iesaistījās cīņā par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Sevišķa nozīme Radio bija 1991. gada janvāra barikāžu un augusta puča dienās. No 1993. gada 1. janvāra Latvijas Radio ir Eiropas Raidorganizāciju savienības (EBU) biedrs.

Šobrīd Latvijas Radio veido 6 dažādas programmas: Latvijas Radio 1, Latvijas Radio 2, Latvijas Radio 3 – Klasika, Latvijas Radio 4 – Doma laukums, Latvijas Radio 5 – Pieci.lv un Latvijas Radio 6 – Radio NABA. Programmu izplatīšana notiek FM diapazonā, mobilajās lietotnēs un internetā latvijasradio.lv. Latvijas Radio saglabā 1.vietu raidstaciju konkurencē ar 38% klausītāju (TNS Latvia 2015. gada pirmā pusgada dati, Share %). Latvijas Radio kopējā auditorija ir apmēram miljons klausītāju.

 

Papildu informācija:

Latvijas Radio preses sekretāre
Laura Elizabete Vanaga
Tālr. 67206691; 26587875
E-pasts: laura.vanaga@radio.org.lv