Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio leģendai Gunāram Jākobsonam – 80!

Šodien, 12. novembrī, Latvijas Radio personībai – ziņu diktoram, leģendārajam sporta spēļu komentētājam, raidījumu veidotājam, to vadītājam un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim Gunāram Jākobsonam aprit 80 gadi. Kopš pirmās radio reportāžas pirms vairāk nekā 61 gada G.Jākobsons pelnīti uzskatāms par Latvijas Radio leģendu.

„Mans uzdevums ir kaut nedaudz uzlabot cilvēku noskaņojumu. Neraidu ne sporta speciālistiem, ne hokejistiem un futbolistiem. Es raidu cilvēkiem,” tā par atbildīgo komentētāja darbu savulaik izteicies pats jubilārs.

Gunārs Jākobsons dzimis 1935. gada 12. novembrī Jaunsvirlaukā, Zemgalē. Tur pavadītas bērnudienas, palīdzot vecākiem zemes darbos, piestrādājot veikalā un gādājot par bišu dravu. Nākamais žurnālists skolas gaitas sāka Jaunsvirlaukas pamatskolā, vēlāk turpinot mācības Jelgavas 1. zēnu vidusskolā. 1959. gadā Gunārs absolvēja Latvijas Valsts Universitātes Juridisko fakultāti, bet ne dienu jurista profesijā nav strādājis.

Vienai no spilgtākajām Latvijas Radio personībām Gunāram Jākobsonam, kuram šī gada 4. jūlijā apritēja 61-ais gads kopš pirmās reportāžas toreizējā Rīgas Radiofonā, pirmos soļus žurnālistikā spēra jau 7. klasē, kad tapa pirmais raksts par sportu vietējā laikrakstā. 19 gadu vecumā aizsākās darbs Mežaparka radio mezglā kā diktoram - tehniķim. Tur Gunārs gatavoja dažādus ziņojumus, lasīja sludinājumus, spēlēja mūziku no skaņu platēm un lentēm, līdz 1954. gada 4. jūlijā Radiofona ēterā izskanēja pirmā reportāža no zvejnieku sporta svētkiem Engurē.

Karjeras laikā G. Jākobsons veidojis sporta reportāžas, bijis ziņu diktors – joprojām Latvijas Radio leģenda lasa jaunākās ziņas Latvijas Radio 2 ēterā. Tāpat Gunārs veidojis un vadījis daudzus raidījumus par sportu, teātri, mūziku un literatūru, kā „Dzirkstele”, „Ritums”, „Monopols”, „Piespēle” un savulaik tik iemīļoto „Mikrofonu”. Harismātiskais G. Jākobsons ir lasījis literāros tekstus un dzeju, piedalījies izcilu latviešu režisoru raidlugās un ierunājis pasakas bērniem.

Gunārs Jākobsons vairāk nekā divas desmitgades ir komentējis Dziesmu un Deju svētkus un vairāk nekā 40 gadu garumā īpaši aizrautīgi ēterā sekojis līdzi hokeja un futbola spēlēm. Gunārs strādājis par sporta žurnālistu 13 Olimpiskajās spēlēs un 30 Pasaules hokeja čempionātos, vadījis vairāk nekā 5000 dažādu sporta pārraižu.  

2011. gadā Gunārs Jākobsons kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri. Profesionālais darbs žurnālistikā ir novērtēts arī ar daudzām citām balvām. 1997. gadā G. Jākobsons saņēma Jāņa Lintera prēmiju par ilgstošu un izcili veiktu darbu, 2000. gadā par lielo ieguldījumu radiožurnālistikā saņemts „Cicerona” goda nosaukums. 2006. gadā par ilggadējo darbību Pasaules čempionātu komentēšanā Gunāru godināja ar Starptautiskās hokeja federācijas balvu par mūža ieguldījumu, savukārt 2010. gadā – apbalvoja ar Latvijas Gada balvu sportā par mūža ieguldījumu.

Suminot cienījamo, klausītāju iemīļoto un Radio ilggadēji uzticīgo kolēģi, Latvijas Radio 1 raidījums „Reiz radio…” 8. novembrī ir veltīts Gunāram un līdzgaitnieku stāstiem par šīsdienas jubilāru. Citus raidījumus, unikālus arhīva materiālus un pasaku lasījumus ar G. Jākobsona dalību var noklausīties īpašā sadaļā Latvijas Radio vietnē (spiest šeit).

Latvijas Radio sveic Gunāru Jākobsonu 80. jubilejā un vēl stipru veselību, enerģiju, aizvien dzirkstošu humoru un vēlmi arī turpmāk atgriezties savās otrajās mājās – Radio!

Publicitātes foto: Gunārs Jākobsons