Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Vārda diena: Laura, Jadviga

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Kultūras Rondo" piedāvā sižetu ciklu par latviešu māksliniekiem

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 26.gadadienu un atjaunotā Latvijas Nacionāla Mākslas muzeja atklāšanu 4.maijā, Latvijas Radio 1 raidījuma „Kultūras Rondo” veidotāji piedāvā īpašu sižetu ciklu par 20.gadsimta otrās puses latviešu māksliniekiem.

No 25.aprīļa līdz 6. maijam plkst.7:50 programmas „Labrīt!” ietvaros un plkst. 11:05 raidījumā „Kultūras Rondo” skanēs sižeti par desmit latviešu māksliniekiem, kuru darbi izstādīti renovētajās LNMM zālēs. Pirmais cikla ietvaros skanēs mākslinieka Kristapa Ģelža stāstījums par viņa darbu „Ņam jums paika”, tam sekos stāsti par Jāņa Pauļuka, Andra Brežes, Ilmāra Blumberga, Leonarda Laganovska, Ojāra Ābeles, Egona Spura, Džemmas Skulmes, Helēnas Heinrihsones un Bruno Vasiļevska darbiem. Visas cikla epizodes būs redzamas arī video formātā sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Sižetu cikls stāstīs gan par padomju periodu Latvijas mākslā, gan to, ka  80. gadu otrajā pusē Latvijas māksla ir politisko notikumu avangardā. Vēlāk 90. gados gleznotāji pievēršas padomju gadu tabu – abstraktajai mākslai. Notiek radikālas izmaiņas mākslas mediju hierarhijā – dominē instalācijas, objekti, procesuāli un vides mākslas darbi. Par to kā šis laiks ietekmēja māksliniekus un viņu sajūtas, radot savus mākslas darbus, LR1 žurnālistēm Laimai Slavai un Rutai Rikšei stāstīs paši mākslinieki, kā arī mākslas zinātnieces Elita Ansone, Ginta Gerharde – Upeniece un Helēna Demakova.

4.maijā plkst.11:05 „Kultūras Rondo” tiešraidē ikviens varēs sekot līdzi atjaunotā muzeja atklāšanai, bet sižetu cikls sniegs muzeja apmeklētājiem iespēju uzlūkot eksponētos darbus ar plašāku informāciju par to tapšanas apstākļiem un ietekmēm.