Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR3 -Klasika studijas koncertā - Paula Dambja opuss "Osipa Mandelštama dziesmas" pirmatskaņojums

Jaunā folkloras viļņa pārstāvis, renesanses mūzikas izzinātājs un 20. gadsimta kompozīcijas tehniku zinātājs Pauls Dambis šogad svin 80. jubileju. Atzīmējot šo notikumu un godinot komponistu, 5. decembrī plkst. 18:00 Latvijas Radio I studijā un "Klasikas" tiešraidē tiks pirmatskaņots viņa opuss "Osipa Mandelštama dziesmas", kas, aizsākts pirms desmit gadiem, nule pabeigts.

Jaundarbu pirmatskaņos dziedātāja Ieva Parša un pianiste Herta Hansena. Koncerta skatuviskais veidols būs režisora Uģa Brikmaņa pārziņā, bet par Mandelštamu un Dambi stāstīs mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Dzejnieka Osipa Mandelštama (1891–1938) personība ir laikmeta zīmju pilna, viņa dzejas valoda – savdabīga, spēcīga un skaudra. Pauls Dambis tajā sadzirdējis daudz mūzikas atspulgu – Mandelštama dzejā ir gan Bahs, gan Bēthovens, un klusums bieži saukts mūzikas vārdā. Šī trauslā muzikālā intimitāte sadzīvo ar pilnīgi autonoma un nesalaužama gara paustiem spēcīgiem tekstiem par laikmetu, un tas iedvesmoja Paulu Dambi radīt šo ciklu. 

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 5. decembrī no plkst. 17:30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

“Osipa Mandelštama dziesmas” skanēs arī 7. decembrī plkst. 18:00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centra koncertzālē. Ieeja bez maksas. Projektu īsteno nodibinājums "Iedvesmas fonds" sadarbībā ar Latvijas Radio un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Plašāku informāciju par studijas koncertiem un programmas aktualitātēm meklējiet Latvijas Radio 3 -"Klasika" mājas lapā: klasika.lsm.lv. Sekojiet līdzi LR3 jaunumiem sociālajos tīklos twitter.com/Klasika_LR3 un facebook.com/programma.klasika.