Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR3 tiešraidē no Ņujorkas - Kristīne Opolais iestudējumā "Nāra"

Sestdien, 25. februārī, plkst. 20:00 Latvijas Radio 3 - "Klasika" ēterā un mājas lapā internetā tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas baudīsim čehu komponista Antonīna Dvoržāka operas "Nāra" jauniestudējumu, kurā titullomu atveido Latvijas soprāns Kristīne Opolais.

Tiešraidi "Klasikā" vadīs Ināra Ancāne, bet operas starpbrīdī piedāvās interviju ar Kristīni Opolais.

Iestudējumu veidojusi amerikāņu režisore Mērija Zimmermane sadarbībā ar angļu diriģentu Marku Elderu, kuri kopā ar spožu solistu ansambli romantisko, lirisko pasaku pārvērtuši par drūmu, erotisku drāmu ar sirreāliem elementiem.

Iestudējuma pirmizrāde Ņujorkā notika 2. februārī, un kritiķi nebeidz slavēt Kristīnes Opolais emocionāli intensīvo vokālo un aktierisko sniegumu šajā iestudējumā, kura teatralizētajā vidē Kristīne atveido Nāru kā brīžiem neveiklu, dziļi traumētu varoni, kuras pasaule ir spēcīgi satricināta, – viņas Nāra drīzāk ir reālistiska, cilvēcīga būtne, nevis gaisīgs pasaku tēls.

Tieši Nāras loma Kristīnei Opolais nodrošinājusi pasaules slavu. Ar grandioziem panākumiem viņa to dziedājusi arī režisora Martina Kušeja izaicinošajā iestudējumā Bavārijas Valsts operā Minhenē; jūnijā Kristīne atkal šeit atgriezīsies un šoreiz iestudējumu Minhenē diriģēs Andris Nelsons.

"Nāra man ir tik īpaša, intīma loma, ka es nekad to nedziedātu rutīnas veidā," intervijā, kas paredzēta īpaši operas tiešraides starpbrīdim 25. februārī, atzīst dziedātāja. "Reiz to iestudēju ļoti īsā laika sprīdī – lomā bija jāielec pāris dienu laikā. Sevī pazaudēju visu brīnumu, īpašās sajūtas par šo lomu. Nobijos un sapratu, ka šo lomu nedrīkst iekļaut rutīnas repertuārā, tā jārada pakāpeniski dienu pēc dienas. Man ir vajadzīgi jauni iestudējumi šai operai, man jādiskutē ar režisoriem, man jāsajūt savi skatuves partneri…"

Kristīne visā pasaulē ir izslavēta Pučīni mūzikas interprete, taču ar Dvoržāka "Nāru" viņai ir īpašas attiecības: "Ja Pučīni mūzika ir manās asinīs, tad Dvoržāka mūzika – manā dvēselē. Kad dziedu Nāru un dzirdu šo mūziku, jūtos labāk. Kļūstu labāks cilvēks. Kad esmu uz skatuves, sadzirdu orķestra krāsas, jūtu, ka manī rodas aizkustinājums, es teiktu – pat tāda brīnumaina sajūta. (..) Kad mēs raudam vai ciešam, attīrām savas dvēseles. Mēs kļūstam labāki. Labāk saprotam savas esības nozīmi šajā pasaulē."

Līdzās Kristīnei Opolais šajā jauniestudējumā dzirdēsim arī citus spilgtus dziedātājus: Prinča lomā – amerikāņu tenors Brendons Jovanovičs, Ūdens gars būs amerikāņu basbaritons Ēriks Ouens, Burve – amerikāņu mecosoprāns Džeimija Bārtone, Kņaze – zviedru soprāns Katarīna Dalaimane.