Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Dod Pieci šogad aicinās ziedot, lai palīdzētu bērnu namu bērniem augt ģimenē

Jau ceturto gadu Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un labdarības organizāciju Ziedot.lv no 17.-23. decembrim rīkos labdarības maratonu Dod Pieci. Šogad sabiedrība ar savu ziedojumu varēs atbalstīt mērķi, lai katram bērnu nama bērnam būtu ģimene. Labdarības maratonā Dod Pieci iegūtie ziedojumi tiks novirzīti atbalsta programmai Plecs, kas no 2018. gada sniegs emocionālu un praktisku palīdzību vecākiem, kuri vēlas uzņemt bērnus no bērnu nama.

Šobrīd Latvijas bērnu namos dzīvo 1200 bērnu, un aizvadītā gada laikā Latvijas Radio tematiskajā projektā Sistēmas bērni, kā arī citos masu medijos spilgti izgaismotas problēmas, kas skar bez ģimenes augušos “sistēmas bērnus”. Mīlestības, sapratnes un vecāku atbalsta trūkums ne tikai apgrūtina veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, kad pēc ilgstošas uzturēšanās bērnu namā jāuzsāk patstāvīga dzīve, bet arī nozog bērnību tiem mazajiem, kuri bērnu namos nereti nokļūst tūdaļ pēc dzimšanas.

“Bērnu uzņemšana ģimenē ir atbildīgs process, kas prasa laiku, zināšanas un resursus. Ja šajā ceļā sastopas ar neskaidrībām un sistēmas nepilnībām, nereti sabirzt pat viscēlākie nodomi un dzelžainākās apņemšanās,” pauž viens no Dod Pieci idejas autoriem, Latvijas Radio 5 – Pieci.lv dīdžejs Toms Grēviņš. “Ar saukli #SalaboBērnību mēs mudināsim sabiedrību ne tikai sasparoties un palīdzēt risināt bērnu namu problēmu, bet arī centīsimies kliedēt iesīkstējušos stereotipus un aizspriedumus par bērnu namu bērniem un ģimenēm, kuras tos uzņem, jo katrs bērns ir pelnījis uzaugt ģimenē,” piebilst T. Grēviņš.

Atbalsta programma Plecs, kurai tiks novirzīti labdarības maratona Dod Pieci laikā saziedotie līdzekļi, sniegs dažāda veida palīdzību, lai maksimāli atvieglotu bērnu namos nonākušo bērnu nokļūšanu ģimenēs, kuras tos vēlas uzņemt. Izmantojot Ziedot.lv infrastruktūru un uzkrātās zināšanas, Plecs strādās ciešā sadarbībā ar citām šīs jomas nevalstiskajām organizācijām, kā arī valsts un pašvaldību institūcijām.

Labdarības maratona Dod Pieci ziedošanas mērķis šodien tiks svinīgi izziņots arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Ivetas Vējones kundzes rīkotās pieņemšanas audžuģimenēm, adoptētājiem un aizbildņiem ietvaros, kas no plkst.13:00 noritēs Rīgas pils Svētku zālē. “Dod Pieci no ikgadēja sabiedriskā medija organizēta labdarības maratona šogad sasniedzis valstiski nozīmīgas iniciatīvas statusu, ko atbalsta arī Labklājības ministrija, Latvijas valsts simtgades birojs un SEB banka,” atzīst Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. “Plecs būs vieta, kur sāksies ceļš uz ambiciozo, taču nebūt ne nerealizējamo mērķi – Latviju bez bērnu namiem.”

Dziesma par ziedojumu - lai salabotu bērnību

Labdarības maratona laikā no 17.-23. decembrim trīs Latvijas Radio 5 – Pieci.lv dīdžeji – Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Aleksis Vilciņš vienu nedēļu dzīvos un strādās īpašā stikla studijā, atskaņojot klausītāju par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Šogad stikla studija pirmo reizi atradīsies Doma laukumā līdzās tradicionālajam Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam.

Dod Pieci stikla studiju ik dienu apciemos Latvijā pazīstamas personības un ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies Latvijas populārākie mūziķi. Dod Pieci norisei 24 stundas diennaktī varēs sekot Latvijas Radio 5 - Pieci.lv ēterā, tiešsaistē www.dodpieci.lv un www.lsm.lv, kā arī ik vakaru Latvijas Televīzijas kanālos.

Kā ziedot?

Ziedot jebkurā paša izvēlētajā apmērā no 3. novembra varēs Ziedot.lv mājas lapā.

Dziesmu par minimālo ziedojumu 5 eiro apmērā no 4. decembra varēs pieteikt Dod Pieci mājas lapā www.dodpieci.lv.

Ziedojumu varēs veikt arī ziedojumu kastītē, kas atradīsies Dod Pieci stikla studijā jau pirms labdarības maratona sākuma, kā arī Dod Pieci informācijas centrā, kas Doma laukumā darbosies no 17.-23. decembrim.

No 3. novembra un visu labdarības maratona norises laiku ziedot iespējams, zvanot uz labdarības tālruni 90067005. Maksa par zvanu 1,42 eiro.

Par labdarības maratonu Dod Pieci

Labdarības maratons Dod Pieci ir daļa no starptautiska projekta Serious Request, kura ietvaros dažādās Eiropas valstīs ik gadu notiek vairāki labdarības maratoni. Pirmā stikla studija darbojās 2004. gada pirmssvētku laikā Nīderlandes pilsētā Utrehtā.

Pirmajā labdarības maratonā Dod Pieci 2014. gada decembrī tika saziedoti 64 550 eiro, kas nodrošināja Ziemassvētku dāvanas vairāk nekā 5 tūkstošiem trūcīgo un vientuļo Latvijas sirmgalvju, savukārt 2015. gadā – 135 546 eiro, kas sniedza asistenta atbalstu vairāk nekā 50 ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. 2016. gadā tika saziedota līdz šim lielākā summa Dod Pieci vēsturē – 190 910 eiro, kas nodrošinās iespēju sarīkot 21 nometni onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem psihosociālā atbalsta saņemšanai.