Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Trio ART-I-SHOCK izdod debijas albumu

Vakar, 13.novembrī, Latvijas Radio 1.studijā ar skanīgu tiešraides koncertu tika prezentēts Latvijas Radio 3 – „Klasika” rezidences mūziķu Trio Art-I-Shock debijas albums.

Trio mūziķes – Agnese Egliņa, Elīna Endzele un Guna Šnē par jauno CD stāsta:

“Sadarbība ar latviešu mūsdienu komponistiem ir mūsu trio darbības kodols. Tā kā oriģinālrepertuāra mūsu sastāvam gandrīz nav, tad jāķeras pie tā radīšanas. Te nekādi neiztikt bez komponistiem, kas rada augsni, lai mūsu artišoks spētu veidoties un plaukt.

Tieši radošā mijiedarbībā ar autoriem, klausītajiem un koncertu organizētājiem top art-i-šoks: radošs pārsteigums, muzikāls piedzīvojums. Trio darbības laikā ir ticis izaudzēts pamatīgs artišoku klēpis. Drīzumā tam pievienosies jau 20. partitūra.

Pateicoties trio rezidencei Latvijas Radio 3 “Klasika”, nu radusies iespēja ieskaņot daļu kompozīciju, kas visņiprāk pamanījušās pieķerties mūsu, kā arī klausītāju ausīm un sirdij. Tās ir ļoti dažādas, raibas līdzās viena otrai. Tikpat raibas kā to radītāji savā dedzībā un sirsnībā viņu darbu ieraksta tapšanas laikā. Bet kopā mūsu brīnišķīgajiem autoriem ir izdevies radīt plašu pļavu, kurā klausītājs var ļauties skaņu piedzīvojumam, jeb ART-i-ŠOKAM!

Milzīgs paldies ieraksta producentam Normundam Šnē par vērtīgāko meistarklasi un brīnišķīgo atbalstu ideju realizācijai!”

------------------------

Albumā ieskaņoti šādi darbi:

1. Platons Buravickis – “Voltāža” / Voltage for cello, piano and drum set (10:32)
2. Georgs Pelēcis – “Pieneņu lauks” / Field of Dandelions for cello, piano and vibraphone (7:21)

3. Andris Vecumnieks – Valse Art-i-Shock for cello, piano, vibraphone, xylophone, glockenspiel and tom-toms (5:30)

4. Linda Leimane – Silhouettes. Behaviours for cello, piano, marimba, gongs and cymbals (7:07)

5. Rihards Dubra – “Rudens kaislības” / The Passions of Autumn for cello, piano, marimba, glockenspiel, wind-chimes, cymbal (11:56)

6. Kristaps Pētersons – Z.I.E.M.A / Zigzagging Images and the Elements of the Melancholic Actuality for cello, piano, marimba, vibraphone, wind-chimes, double bass, DJ and electronics (17:06)

7. Zigmars Liepiņš – “Ķiršu lietus” / Cherry Rain for cello, piano, marimba, wind chimes and triangle arr. J. Ķirsis (3:44)
 

"Kas tad īsti ir artišoks? Tas izskatās pēc liela, sažuvuša dadža. Ciets, bet ar mīkstu sirdi," intervijā “Klasikai” stāsta meitenes. Kulinārijas kontekstā paskatoties uz topošo disku, kurā tiek ieskaņota jaunā latviešu mūzika, Guna spriež, ka daudziem, iespējams, pirmajā acu uzmetienā varbūt negribētos to nobaudīt: "Jo sākumā arī tā, tāpat kā artišoks, šķiet tāda spuraina, nesakošļājama, nesaprotama. Bet, prasmīgi pagatavots, artišoks ir īsta delikatese!"

"Šis disks varētu patikt mūsu klausītājiem, kuri nāk uz mūsu koncertiem un regulāri vaicā, kad beidzot būs gatavs albums. Viņi to ir pelnījuši! Katrā ziņā – mūsu klausītājs nav viens no pūļa. Tas ir cilvēks, kuš interesējas par tik savdabīgu mūziku, kādu spēlējam. Īpatnis,” - tā Elīna.

“Bet – īpatņiem pieder pasaule!" - rezumē Agnese.