Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR3 atsāks raidījumu ciklu "100 Latvijas pirmizrādes"

Pirmdien, 20. novembrī, ar stāstu par Latvijas valsts himnas jeb Baumaņu Kārļa kordziesmas "Dievs, svētī Latviju!" tapšanu "Klasikas" ēterā atgriezīsies klausītāju iemīļotais raidījumu cikls "100 Latvijas pirmizrādes". Tāpat kā iepriekš, ēterā tas būs klausāms ik darbdienu plkst. 10:07 ar atkārtojumu plkst. 20:07, bet pēc pārraižu izskanēšanas ēterā tās, bagātīgi ilustrētas, būs pieejamas mājas lapā tīmeklī – klasika.lsm.lv.

Cikls top, gatavojoties Latvijas valsts simtgadei, un līdz šim tā ietvaros esam sekojuši 25 pirmizrāžu aizkulisēm. Tagad klausītājus līdz pat 22. decembrim gaida tikšanās ar nākamajām 25 pirmizrādēm. Skanēs laikabiedru liecības un jomas pārzinātāju komentāri, Latvijas Radio fonotēkā glabāto interviju fragmenti, periodikā rastas rindas un nule kā tapuši materiāli.

"Tie atkal būs kultūras notikumi, par kuriem runāja savulaik un kurus godbijīgi atceras šodien; tās būs izcilības pagātnē un pārsteigumi mūsdienās; pavērsiena punkti, spilgti vērojumi, starptautisks vēriens un nacionāls lepnums  – šiem kritērijiem Latvijā atbilst neskaitāmas izrādes, iestudējumi, kinolentes un opusi, par kuriem vēstām šajā raidījumu ciklā," atzīmē raidījuma producente Dina Dūdiņa-Kurmiņa.

Viņa arī uzsver: "Līdzās visiem labi zināmām vērtībām dienasgaismā turpināsim celt gan leģendām apvītas veiksmes, gan nepelnīti piemirstus šedevrus, novārtā nepametot arī mūsu laikabiedrus, kuru drosmīgākās uzdrošināšanās un meklējumi veido 20./21.gadsimta kultūrtelpas virsotnes."

Cikla turpinājumā mūs gaida tikšanās gan ar Imanta Kalniņa Ceturto simfoniju un Jura Podnieka filmu "Vai viegli būt jaunam", gan kinofilmām "Purva bridējs", "Ceplis" un "Melānijas hronika", gan izrādi "Lilioms", Riharda Vāgnera tetraloģijas "Nībelunga gredzens" fenomenu, Andra Dzenīša operu "Dauka" un Ērika Ešenvalda lieldarbu "Ziemeļu gaisma", gan leģendārajām rokoperām – Jāņa Lūsēna "Kaupēn, mans mīļais" un Zigmara Liepiņa "Lāčplēsi", gan vēl citiem notikumiem, kas Latvijas kultūrvēsturē rakstāmi ar lielo burtu.

"Bet cikla jaunā cēliena startu, vēl dzīvojot Latvijas Valsts svētku noskaņās, 20. novembrī iezīmēsim ar interesantiem faktiem par Latvijas valsts himnas jeb Baumaņu Kārļa kordziesmas "Dievs, svētī Latviju!" interesanto vēsturi," atklāj Dina Dūdiņa-Kurmiņa.