Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijā pulcēsies pasaules labākie jaunie džeza talanti

Latvijas Radio un Eiropas raidorganizāciju apvienība (EBU) rīko unikālu notikumu Latvijas mūzikas dzīvē. Tikai ar diviem koncertiem Latvijā uzstāsies Euroradio džeza orķestris (Euroradio Jazz Orchestra), kas ik gadu tiek īpaši veidots, apvienojot talantīgākos džeza mūziķus no EBU dalībvalstīm, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu. Šajā orķestrī spēlējuši tādi Latvijas mākslinieki kā trompetists Konstantīns Jemeļjanovs, trombonists Rūdolfs Kulbergs, basa meistars Staņislavs Judins un  2005. gadā arī trombonists Intars Busulis.

„Šis ir unikāls un tradīcijām bagāts projekts, kas kā centrālā Eiropas Jazz mūziķu kalve, ik gadu vienā orķestrī pulcē kopā vairāku pasaules valstu talantus, sniedzot klausītājiem patiesu mūzikas baudījumu. Mūziķiem tā nenoliedzami ir lieliska iespēja paradīt sevi starptautiskā līmenī, rast jaunus kontaktus, sadarbības iespējas un augsne jauniem muzikāliem projektiem. Un Latvijai tā ir iespēja parādīt savas valsts talantus.  Šogad orķestris pirmo reizi satiksies Latvijā, lai iestudētu īpašu Baltijas valstu simtgadei veltītu programmu. Paralēli koncerta mēģinājumiem notiks EBU Jazz producentu tikšanās, kas ir iespēja pieredzes apmaiņai un jauniem sadarbības projektiem,” stāsta projekta rīkotājs, Latvijas Radio džeza producents un Skaņu ierakstu daļas vadītājs Māris Briežkalns.

Džeza producentiem no EBU dalībvalstīm ir iespēja nominēt vienu daudzsološu mūziķi, kurš vēl nav sasniedzis 30 gadu vecumu. 2005. gadā, pēc uzvaras Jazz Stage konkursā 2004. gadā, Eiroradio džeza orķestrī spēlēja  trombona virtuozs un lieliskas balss īpašnieks Intars Busulis.

Dziedātājs un trombonists Intars Busulis šo atceras kā vienu no lielajā izaugsmes iespējām karjerā: „Man tas bija liels izaicinājums. Tiecoties līdzi lielajiem meistariem, kuri spēlēja orķestrī, augu arī es pats, sasniedzu ļoti labu līmeni tajā laikā. Tā bija neatsverama pieredzes apmaiņa un iespēja redzēt, ko džeza jomā dara jaunieši citur pasaulē. Mēs mēģinājām un koncertējam kopā četras nedēļas un šajā laikā apbraukājām 19 valstis. Spēlēšana orķestrī mācīja disciplīnu, precizitāti un cieņu pret kolēģiem, jo bija viens noteikums, kuru nedrīkstēja pārkāpt -  „be on time” jeb „esi laikā”, lai nevienam nav jāgaida un var sākt darbu. Orķestrī uzzināja, ka es laiku pa laikam arī uzdziedu un man bija dota iespēja improvizēt arī vokāli – zāles bija milzīgas un piepildītas, tas bija iespaidīgi”, atceras I.Busulis.

Šī gada koncerts būs veltīts Baltijas valstu simtgadei. Programmas autori ir trīs Baltijas valstu komponisti – Kārlis Vanags (Latvija), Kirke Karja (Igaunija) un Dainius Pulauskas (Lietuva). Pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos īpaši šim koncertam komponētā kompozīcija „Baltic Vibes”, kuru radījušu visu trīs valstu komponisti.

Šī ir pirmā reize, kad Eiroradio džeza orķestris uzstājas Latvijā kopš projekta uzsākšanas 1965. gadā. Latvijas džeza cienītājiem būs iespēja baudīt divus Euroradio džeza orķestra koncertus, kuri notiks 9. novembrī Dzintaru koncertzālē un 10. novembrī koncertzālē Cēsis.

Latvijas Radio kā pasākuma rīkotājs nodrošina koncerta tiešraides un ieraksta pārraidīšanas iespēju EBU dalībvalstīm. Īpašo Baltijas valstu simtgadei veltīto koncertu dzirdēs miljoniem radio klausītāju visā pasaulē.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv