Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Sestdien Latvijas Radio 3 tiešraidē no Vīnes operzvaigznes Elīna Garanča un Marina Rebeka

Šo sestdien, 23. martā, Latvijas Radio 3 - Klasika tiešraidē no Vīnes Valsts operas raidīs divas viencēliena operas ar izcilu latviešu operzvaigžņu Elīnas Garančas un Marinas Rebekas dalību.  Elīnu Garanču dzirdēsim Santucas lomā Pjetro Maskanji operā „Zemnieka gods”, bet Marinu Rebeku – Nedas lomā Rudžjēro Leonkavallo operā „Pajaci”. Abām māksliniecēm šīs ir lomu debijas uz Vīnes operas skatuves. Operas diriģē Greiems Dženkinss.

Elīna Garanča atzīst, ka: „Mūzika ir brīnišķīga, un šī loma man ļoti patīk, kaut arī tas ir maratons sprinta tempā.”

Jau aizsaulē aizgājušā režisora, scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Žana Pjēra Ponela salīdzinoši klasiskajā iestudējumā liela nozīme ir solistes aktieriskajai meistarībai, kurā jāatklāj sicīliešu sievietes goda kodekss. „Mūsdienās visi pārāk daudz precas un šķiras, egoistiski izmanto otru cilvēku. Nav vērtības ne attiecībām, ne laulību kodeksam un morālei, par to, kas ir pareizi, kas nepareizi. Jābūt atvērtākam savā emocionālajā pasaulē un jājūt atbildību par to, ko esi pieradinājis,” stāsta Elīna Garanča.

Pie Marinas Rebekas Nedas loma atnākusi pakāpeniski: „Interesantākais šajā tēlā ir Nedas pārtapšana Kolumbīnē – teātris teātrī. Te viss notiek zibenīgi, dziedāšana ir absolūti pakļauta darbībai. Gandrīz visu izrādes laiku esmu uz skatuves un man jāatrod veids, kā piepildīt tēlu, sadarbojoties ar kori, kad nedziedu, vai stāvot uz vienas kājas ratos, kad dziedu savu āriju”.

Tiešraides sākums Latvijas Radio 3 - Klasika ir plkst. 20:00, bet pirms tam – plkst. 19:30 skanēs Latvijas Radio 3 - Klasika direktores Gundas Vaivodes intervija ar Elīnu Garanču, kurā viņa stāstīs ne tikai par operas iestudējumu, bet arī par nule klajā nākušo grāmatu „Starp pasaulēm” un jauno albumu „Saule un dzīve”. Savukārt starpbrīdī būs saruna ar dziedātāju Marinu Rebeku, kurā viņa atklās iestudējuma tapšanas gaitu un savus nākamos izaicinājumus uz pasaules operskatuvēm.

Tiešraide no abām viencēliena operām uz lielā ekrāna būs skatāma arī kinoteātrī Splendid Palace. Savukārt pēc tiešraides abas viencēliena operas vēl septiņas dienas klausītājiem būs pieejamas Latvijas Radio 3 arhīvā mājaslapā.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv