Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Dod Pieci! uztura speciālistes ieteikumi palīatīvās aprūpes pacientiem

18. decembrī labdarības maratona Dod Pieci! stikla studijā viesojās uztura speciāliste Baiba Grīnberga, kura šogad rūpējas par to, lai dīdžeji, pārtiekot tikai no smūtijiem, uzņemtu pilnvērtīgu uzturu. Uztura speciāliste uzsvēra uztura īpašo nozīmi cilvēka veselībai un dalījās ar padomiem, kas jāņem vērā gadījumā, kad cilvēks nonācis paliatīvajā aprūpē un vairs nevar paēst pats.

„Uzturam ir liela nozīme jebkura cilvēka veselības uzturēšanā, taču īpaši svarīgs ikdienas uzturs kļūst smagi slimam cilvēkam - vissvarīgākais ir daudzveidība ikdienas ēdienkartē. Ilgstošas grūtības ēdienu kārtīgi sakošļāt un norīt var kļūt par iemeslu enterālas ēdināšanas uzsākšanai. Kamēr nav uzsākta enterāla barošana, pacientam var dot pilnvērtīgu mājās pagatavotu maltīti, tikai šķidrākas konsistences formā. Svarīgi atcerēties, ka slimniekam, gluži tāpat kā veselam cilvēkam, ir nepieciešamas visas uzturvielas, kā arī vitamīni un minerālvielas. Ja vien slimniekam nav kādas īpašas pārtikas alerģijas vai nepanesamības, uzturā būtu jābūt visām produktu grupām – gaļai, zivīm, piena produktiem, dārzeņiem, augļiem, pākšaugiem,” skaidro Baiba Grīnberga.

Uztura speciālistes padomi – kam būtiski pievērst uzmanību:

Katrā ēdienreizē pacientam jānodrošina gan olbaltumvielas, gan ogļhidrāti, gan tauki, kā arī vitamīni un minerālvielas. Piemēram, labi sablendēta dārzeņu un gaļas biezzupa ar grūbām vai citiem graudaugiem nodrošinās organismu ar veselu buķeti uzturvielām. Savukārt nākamā ēdienreizē svaigu augļu un dārzeņu smūtijs ar pāris pilieniem kādas kvalitatīvas eļļas būs vērtīgs vitamīnu avots.

Galvenie olbaltumvielu avoti slimnieka ēdienkartē varētu būt – labi pagatavota, blendēta liesa gaļa, biezpiens, olas, pākšaugi, dabīgie jogurti un piena produkti ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu; ogļhidrātu avoti – visi graudaugi, arī pākšaugi, augļi; tauku avoti – kvalitatīvas pirmā spieduma eļļas, riekstu un sēklu sviesti, kvalitatīvas treknās jūras zivis, olu dzeltenumi.

Ēdienkartē ir jābūt pietiekamam šķiedrvielu daudzumam, lai mazkustīgo vai pilnīgi nekustīgo pacientu nemocītu aizcietējumi. Vērtīgi šķiedrvielu avoti ir: psilliums (ceļteku sēklu klijas), linsēklas un citas sēklas, rieksti, pilngraudu produkti, dārzeņi – taču šis viss tikai labi sablendētā veidā. Produktu smalcināšana, kā arī termiskā apstrāde nemazina tajos esošo šķiedrvielu daudzumu.

Nedrīkst piemirst par šķidrumu slimnieka ēdienkartē! Lai ūdeni vai tēju vieglāk varētu norīt un mazinātu aizrīšanās risku, ieteicams to nedaudz iebiezināt ar ceļteku sēklu klijām vai speciālajiem produktiem, kas paredzēti šādam nolūkam.

Jāseko līdzi slimā tuvinieka asins analīžu rezultātiem un, ja nepieciešams, sablendētais uzturs vēl jābagātina ar vitamīnu C un D, kā arī omega-3 un omega-6 taukskābēm, kā arī visiem tiem vitamīniem un minerālvielām, kuru deficīts ir konstatēts.

Svarīgi, lai slimnieks strauji nezaudē svaru, kā arī tikpat nozīmīgi – uzturēt normālu ķermeņa masu, to pakāpeniski samazinot, ja svars ir par lielu.

Svara kontroles jautājumus vispareizāk būtu uzticēt sertificētam uztura speciālistam vai dietologam, tāpēc nevajag vilcināties un meklēt profesionāļu palīdzību jau laikus.

Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks nodoti Ziedot.lv rīcībā, lai tiem cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama specializēta šķidrā pārtika vai valsts neapmaksātā enterālā barošana, nodrošinātu pietiekamu un sabalansētu uzturu. Enterālā barošana nepieciešama cilvēkiem, kuri nespēj uzņemt atbilstošu uzturu dabiskā veidā, tie ir cilvēki, kuriem nedarbojas rīšanas reflekss, viņi nevar paši apēst, sakošļāt un norīt ēdienu, tāpēc tiek nodrošināta nozīmīgo uzturvielu ievadīšana organismā. Liela pacientu grupa ir tāda, kuri var uzņemt pārtiku, tomēr nepietiekamā daudzumā, vai nevar uzņemt cieto pārtiku – te risinājums ir šķidrās pārtikas maisījumi, kas ir bagāti ar nepieciešamajām uzturvielām, lai pēc iespējas mazinātu pacientu diskomfortu un uzlabotu dzīves kvalitāti.

Ņemot vērā Ziedot.lv pieredzi, sabiedrības ziedojumus varēs izmantot arī citiem atbalstošās terapijas mērķiem - fizioterapeita vizīte mājās, uztura speciālista konsultāciju apmaksai, specializētā transporta pakalpojumu izdevumu segšanai, lai, piemēram, gulošu pacientu nogādātu ārstniecības iestādē vai specializētu aprūpes preču iegādei. No ziedojumiem netiks segti medikamenti.

Par labdarības maratonu “Dod Pieci!”

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, kā arī jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod Pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

Labdarības maratonu “Dod Pieci!” jau sesto gadu rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju, sabiedrisko mediju portālu lsm.lv un labdarības organizāciju Ziedot.lv.

Liels paldies maratona partneriem un atbalstītajiem, bez kuru līdzdalības maratona norise nebūtu iespējama: informācijas tehnoloģiju uzņēmumam “Tieto Latvia” un Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam par finansiālu atbalstu. Paldies reklāmas aģentūras “DDB Lavija” komandai un digitālā satura mārketinga aģentūrai “New Black”. Informatīvi labdarības maratona norisi atbalsta lielformāta un digitālās vides reklāmas mediji „Visual Media” un „Clear Channel”, kā arī viena no vadošajām izdevniecībām Latvijā „Žurnāls Santa”. Paldies arī par atbalstu SIA “Lat Eko Food”, nodrošinot stikla studijas dīdžejiem un tehniskajam personālam dabīgos un veselīgos smūtijus “Rūdolfs”, „Gemoss” par dīdžeju ikdienas smūtiju sastāvdaļām, kā arī „Spināti un sviests” un „Pica Lulū” par maratona tehnisko darbinieku ēdināšanu, lielformāta reklāmas ražotnei „Magnum NT” par studijas vizuālā noformējuma druku, būvniecības uzņēmumam SIA “Hose” un “Alan Deko” par atbalstu stikla studijas labiekārtošanā. Bezmaksas ziedojumu inkasāciju nodrošina “G4S”.

 

Papildu informācija:

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv