Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Mājokļu attīstītājs “Bonava” iesaistās labdarības maratonā “Dod Pieci!”, aicinot izrauties no vardarbīgām attiecībām

Mājokļu attīstītājs “Bonava” iesaistās labdarības maratonā “Dod Pieci!”, aicinot izrauties no vardarbīgām attiecībām 

Mājokļu attīstītājs “Bonava” iesaistās labdarības maratonā “Dod Pieci!”, atbalstot stikla studijas izbūvi Doma laukumā. Tradicionāli no 17. līdz 23. decembrim tā plānota kā centrālā labdarības maratona vieta, no kuras notiks radio un televīzijas tiešraides, aicinot ziedot palīdzības sniegšanai cilvēkiem, kuri vēlas izrauties no vardarbīgām attiecībām.

Statistikas dati liecina - katra trešā sieviete Latvijā atzinusi, ka ir piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību ģimenē. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksa vērtējums vardarbības jomā Latvijai ir 38,2,  kas ir augstāks nekā vidēji Eiropas Savienības valstīs (27,5). 

Latvijā sievietes biežāk nekā vidēji Eiropas Savienībā cietušas no fiziskas vardarbības sekām – 84 % sieviešu, kuras pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas ir piedzīvojušas fizisku un/vai seksuālu vardarbību, tās rezultātā saskārās ar veselības problēmām, psiholoģisku vardarbību piedzīvoja atkārtoti no esošā vai bijušā partnera, kā arī retāk ziņoja par vardarbības gadījumu, liecina Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksa dati.

Spriedzes dēļ Covid-19 ārkārtas situācijas laikā, pavasarī par 35%  pieauga policijas izsaukumu skaits uz ģimenes konfliktiem –dienā bija vidēji 32 izsaukumi, bet pērn 21.

Novērtējot ne tikai mūsdienīgu un estētisku vidi, bet arī  laimīgas un drošas mājvietas nozīmīgumu, mājokļu attīstītājs “Bonava” atbalsta palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kuri cieš no vardarbības ģimenē.

“Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš: “32% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka laimes sajūtu rod tieši mājvietā. Savukārt šīs sajūtas būtiskākais veidotājfaktors ir drošība – tā uzskata 88% Latvijas iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka ir svarīgi veidot ne vien mājas, bet arī apkārtējo vidi. Radīt savstarpējo harmoniju mājokļa iekšienē diemžēl nav mūsu spēkos, bet tas nenozīmē, ka varam apstāties pie māju ārsienām. Šis ir iemesls, kāpēc mēs atbalstām „Dod Pieci!” labdarības maratonu, lai kopā ar Latvijas Radio-Pieci.lv, Ziedot.lv un pētnieciskās žurnālistikas centru Re:Baltica dotu iespēju sākt dzīvi no jauna – patiešām laimīgās mājās.” 

Sabiedriskie mediji kopš oktobra pastiprināti pievērsušies vardarbības tēmas aktualitātei sabiedrībā. Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne saka: „Vardarbība attiecībās ir tēma par kuru joprojām lielākā daļa sabiedrības izvēlas klusēt, taču statistikas dati liecina, ka tā ir ļoti aktuāla un skar daudz Latvijas ģimeņu. Cilvēki bieži vien nezina, kā izrauties no vardarbīgām attiecībām, tāpēc ir pienācis laiks pārējai sabiedrības daļai iesaistīties un būt atbalstošai, lai tiem, kurus tā skar tiešā veidā, palīdzētu praktiski spert pirmos soļus ceļā uz veselu un harmonisku ikdienu. Latvijā ir vislielākais iedzīvotāju skaits, salīdzinot ar citām ES valstīm, kuri uzskata, ka vardarbība ģimenē ir privāta lieta. Ceru, ka tuvākajos gados ne tikai valstiskā, bet arī sociālā līmenī – uzņēmumu, kolēģu, draugu - mēs kļūsim arvien vērīgāki un atbalstīsim līdzcilvēkus, kas nonākuši vardarbības jūgā.” 

Jau šobrīd ir iespēja ziedot labdarības maratonam  „Dod Pieci!”  ziedot.lv mājas lapā. Sabiedrības saziedotie līdzekļi 100% apmērā caur Ziedot.lv nonāks to cilvēku rīcībā, kas cietuši no vardarbības.

 Par labdarības maratonu “Dod Pieci!”

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod Pieci!” šogad pievērsīsies vardarbībai ģimenē – sarežģītam un daudzslāņainam tematam, runājot gan par emocionālo, fizisko, finansiālo un cita veida vardarbību ģimenes locekļu starpā, gan par sekām un rīcības scenārijiem, lai dotu iespēju sākt dzīvi no jauna. Maratona laikā saziedotie līdzekļi tiks novirzīti ātrās reaģēšanas jeb krīzes fondam, sniedzot finansiālu atbalstu cilvēkiem, galvenokārt sievietēm un bērniem, kas grib izrauties no apburtā loka – aiziet no vardarbīgām attiecībām –, bet nespēj to izdarīt atbalsta trūkuma dēļ. 

Labdarības maratons “Dod Pieci!” notiks no 17. līdz 23. decembrim. To rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu lsm.lv. Pirmo reizi projekta satura partneris būs Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica, kas vardarbības tēmu padziļināti pēta kopš pagājušā gada. “Dod Pieci!” ir unikāls labdarības formāts – īsi pirms Ziemassvētkiem pilsētvidē, Doma laukumā, darbosies īpaša Stikla studija, kurā Latvijas Radio 5 – Pieci.lv dīdžeji sešas diennaktis dalīsies ar cilvēku pieredzes stāstiem, ekspertu viedokļiem un atskaņos ziedotāju izvēlētas dziesmas. “Dod Pieci!” jau septīto gadu mediju dienaskārtībā ceļ neērtas tēmas, iestājoties par cilvēciskāku vidi un pārmaiņām sabiedrībā.

Labdarības maratons “Dod Pieci!” ir daļa no starptautiska projekta Serious Request, kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda. Pieci.lv ir Latvijas Radio jauniešu satura multimediāla platforma, viens no ietekmīgākajiem zīmoliem jauniešu auditorijas vidū. 

“Dod Pieci!” kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Publicitātes foto.

Papildu informācija:

Daiga Konošonoka
Latvijas Radio
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28313163
E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv