Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Sākas „Dod pieci!” labdarības izsoles

Labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros sākušās labdarības izsoles, kurās tiks piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī piedzīvojumi un notikumi. Labdarības izsolēs iegūtie līdzekļi tiks ziedoti ātrās reaģēšanas jeb krīzes fonda izveidei, kas sniegs finansiālu atbalstu cilvēkiem, kuri grib izrauties no vardarbīgām attiecībām, bet nespēj to izdarīt atbalsta trūkuma dēļ. Pagājušā gadā „Dod pieci!” labdarības izsolēs tika iegūti EUR 20 568.

Kā katru gadu, izsoļu saraksts pastāvīgi tiek papildināts un dalībniekus sagaida arī dažādi pārsteigumi. 

Jau pirmajās labdarības izsoles dienās dalībnieki vairāksolīšanā var tikt pie dažādām ekskluzīvām lietām, tostarp, Imanta Ziedoņa muzejam no Indijas atsūtīto mākslinieces Fatimas Ahmedas gleznu  “Ja tikai klusums varētu runāt”. Šīs mākslinieces darbi tikuši izstādīti Londonā, Dubajā, Honkongā, Dienvidāfrikā, Krievijā u.c., atrodas privātās un valstu kolekcijās visā pasaulē, kā arī gozējušies slavenajā „Christie’s” izsoļu namā.

Sporta līdzjutēji varēs iegūt savā īpašumā, piemēram, boksera Maira Brieža, hokejista Laura Dārziņa, hokeja kluba „Dinamo Rīga”, Latvijas Futbola izlases u.c. lietas. Mūzikas mīļi var iegūt iespēju kopā ar repa supergrupu „Singapūras Satīns” uzspēlēt peintbola maču Mežaparkā. Nomainīt vidi, izkrāsot ikdienu, un piedzīvot jauna mājokļa un ērtas Rīgas lokācijas sniegtās priekšrocības var, izsolot nedēļas nogali mājokļu attīstītāja „Bonava” projekta "Krasta kvartāls" paraugdzīvoklī, kas ietver arī maltītes un ērtu sadzīvi divu cilvēku kompānijai.

Pirmoreiz notiks izsole mūziķu grupām, kuru dziesmas tiek atskaņotas radio, lai iegūtu iespēju tiešraidē sniegt koncertu labdarības maratona Stikla studijā Doma laukumā.

„Dod pieci!” dīdžejs Toms Grēviņš saka: "Šādas izsoles notiek labdarības maratonos arī citās Eiropas valstīs. „Dod pieci!” ietvaros izsole notiks trešo gadu. Tā ir iespēja sabiedrībā zināmām organizācijām, sportistiem un mūziķiem atbalstīt „Dod pieci!”, ko viņi labprāt arī dara, un izsoles dalībniekiem iegūt unikālu Ziemassvētku dāvanu, vienlaikus parūpējoties par līdzcilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība, lai izrautos no vardarbības savās ģimenēs. Īpaši šobrīd, kad pasaules dati rāda, ka vīrusa ierobežojumu laikā vardarbība ģimenēs pieaugusi visā pasaulē, labdarības izsolēs sniegtais finansiālais atbalsts būs būtisks daudzās ģimenēs." 

Pagājušā gadā labdarības maratona „Dod pieci!” izsolē vislielāko popularitāti guva NBA basketbolista Kristapa Porziņģa labdarībai ziedotais Dalasas "Mavericks" krekls ar sportista autogrāfu, kas tika izsolīts par EUR 2600. To savā īpašumā ieguva sporta fans, kas labdarības maratonā finansiāli atbalstīja arī vēl vairāku citu sportistu priekšmetu izsoles. Par EUR 2500 juridiskā biroja darbinieki ieguva iespēju saņemt speciālizlaiduma izbraukumu “Pusnakts šovs tavā birojā” ar Jāni Skuteli un grupu “Dziļi Violets”. Trešais izsolītākais labdarības priekšmets bija grupas „Prāta Vētra” 1997.gada albuma vāciņa oriģinālglezna “Viss ir tieši tā, kā tu vēlies”. Tajā attēloto Dieviņu, kurš makšķerē, uzgleznojis bundzinieka Kaspara Rogas tētis Uldis Roga.

Izsoli rīko Ziedot.lv sadarbībā ar „Pērkam Kopā”, tā pieejama labdarības maratona mājaslapā www.dodpieci.lv. Visi ieņēmumi no labdarības izsoles tiks novirzīti palīdzības sniegšanai cilvēkiem, kuri vēlas izrauties no vardarbības ģimenē.

"Mēs ik dienu rūpējamies par kopābūšanu, lai to varētu harmoniski piedzīvot cilvēki mums apkārt. Esam radījuši „Dod pieci!” izsoles platformu, kura labdariem sniedz iespēju finansiāli atbalstīt ātrās reaģēšanas jeb krīzes fondu, lai cilvēki, kuri cieš no vardarbības, var piedzīvot citu dzīves kvalitāti, kuras pamatā ir iejūtība un sirsnība. Tā ir svarīga arī sabiedrībai kopumā. Darīsim labu, ziedosim "Dod pieci!" izsolēs, veltīsim laiku un uzmanību tiem, kuri līdzās!" saka „Pērkam Kopā” vadītāja Laura Millere.
 

Izsoles norise

Lai piedalītos izsolēs, jāreģistrējas „Dod pieci!” labdarības maratona izsoļu lapā izsole.dodpieci.lv, veicot vienreizēju ziedojumu EUR 5 vērtībā, kas automātiski nonāk ziedot.lv rīcībā un tiek pieskaitīts „Dod pieci!” maratona ziedojumiem. Izvēloties konkrētu izsoli, ikviens var piedāvāt savu likmi ar minimālo augšupejošo soli EUR 1. Brīdī, kad piedāvātā likme tiek pārsolīta, tās iesniedzējs saņem e-pastu. Izsole noslēdzas mājaslapā norādītajā termiņā. Ja 5 minūtes pirms noteiktās izsoles termiņa beigām tiek piedāvāta jauna likme, izsole tiek pagarināta vēl par 5 minūtēm. Ja 24 stundu laikā pēc izsoles beigām izsolītais priekšmets vai pakalpojums netiek izpirkts, to var iegūt nākamās lielākās likmes solītājs. Vairāk par izsoles noteikumiem šeit: https://izsole.dodpieci.lv/noteikumi/


Citas „Dod pieci!” ziedošanas iespējas 

Ikviens var ziedot līdzekļus „Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona laikā no 17. līdz 23.decembrim radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no EUR 5, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

No 14. līdz 27. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiks pieņemti arī  „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Pirmo reizi labdarības maratona vēsturē tiek nodrošināta ziedošanas iespēja klātienē visā Rīgā un arī ārpus galvaspilsētas. 

No 17. līdz 23. decembrim skaidras naudas ziedojumus būs iespējams veikt arī labdarības maratona Stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizētāji lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 m distanci. Ja ziedotājs vēlas ziedot ar dziesmu, naudas ziedojuma kastē jāievieto arī iepriekš sagatavota lapiņa ar skaidri salasāmu dziesmas nosaukumu un izpildītāja vārdu.

Uzņēmumi, kuri augstu vērtē sociālo atbildību, tiek aicināti sazināties ar Ziedot.lv. Ziedojumu veicēji, kuru ziedojums ir vismaz EUR 1500 apmērā, maratona noslēgumā tiek aicināti uz “Dod pieci!” Čeku parādi.
 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

Labdarības maratons “Dod pieci!” notiks no 17. līdz 23. decembrim. Šogad sabiedrība tiek aicināta ziedot ātrās reaģēšanas jeb krīzes fonda izveidei, kas sniegs finansiālu atbalstu cilvēkiem, kuri grib izrauties no vardarbīgām attiecībām, bet nespēj to izdarīt atbalsta trūkuma dēļ. 

“Dod pieci!” rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu lsm.lv. Pirmo reizi projekta satura partneris ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica, kas vardarbības tēmu padziļināti pēta kopš pagājušā gada. Projektu atbalsta mājokļu attīstītājs “Bonava”, Luminor banka, „Circle K Latvia” un reklāmas aģentūra “NORD DDB Riga”. Informatīvi atbalsta „TVNET Grupa”, „Clear Channel”, „Visual Media”. Tāpat “Dod pieci!” organizēšanā atbalstu sniedz vairāki uzņēmumi – New Black, Paulig, Tava skaņa, ISKU, Alan Deko, Toi-toi, Mārupes logi, Printanova, Mega sargs, Spināts un sviests, viesnīca Radi un draugi, Centrālā laboratorija, Magnum NT un HOSE.

Labdarības maratons “Dod pieci!” rūpīgi apsver un izvēlas atbalsta tēmu sabiedrības ziedojumu vākšanai. Jau septīto gadu tas mediju dienaskārtībā ceļ neērtas tēmas, iestājoties par cilvēciskāku vidi un pārmaiņām sabiedrībā. Statistikas dati liecina - katra trešā sieviete Latvijā atzinusi, ka ir piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību ģimenē. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Pagājušajā gadā Latvijā sociālās rehabilitācijas pakalpojumus saņēmuši 1970 no vardarbības cietuši bērni, no kuriem 81% cietuši ģimenē. Saskaņā ar Valsts policijas datiem, pēdējo piecu gadu laikā varmākas nošķiršanas gadījumu skaits Latvijā palielinājies vidēji desmit reižu. To pamatā visbiežāk bijusi vardarbība, kas notikusi nereģistrētā laulībā, starp vīru un sievu, māti un dēlu. Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā par 60% pieaudzis arī tiesu nolēmumu skaits par upura pagaidu aizsardzību.

“Dod pieci!” ziedojumi sniegs tiešu palīdzību vardarbības upuriem. Ziedot.lv, sadarbībā ar nevalstiskām organizācijām Latvijā, nodrošinās atbalstu akūtu un neatliekamu situāciju risināšanai, piemēram, īslaicīgai pajumtei, medicīniskai palīdzībai, ekspertīžu apmaksai, ēdienam, transportam, mentoram. Par ziedojumiem tiks sniegta palīdzība, kas vardarbības upuriem nepieciešama šeit un tagad, bet ko nenodrošina valsts vai pašvaldība, un uz ko nevar gaidīt ilgstoši. Labdarības maratona “Dod pieci!” partneri būs ikviena biedrība, organizācija, sociālais dienests vai policija, kas palīdz vardarbības upuriem.

“Dod pieci!” ir unikāls labdarības formāts – pilsētvidē, Doma laukumā, darbosies īpaša Stikla studija, kurā Latvijas Radio 5 – Pieci.lv dīdžeji sešas diennaktis dalīsies ar cilvēku pieredzes stāstiem, ekspertu viedokļiem un atskaņos ziedotāju izvēlētas dziesmas. 

Labdarības maratons “Dod pieci!” ir daļa no starptautiska projekta „Serious Request”, kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda. Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ir  jauniešu satura multimediāla platforma, viens no ietekmīgākajiem zīmoliem jauniešu auditorijas vidū. 

Pielikumā foto Miks Jeluškins, Latvijas Radio:
1) Fatimas Ahmedas glezna  “Ja tikai klusums varētu runāt”,
2) Hokejista Laura Dārziņa ripa, nūja un Dinamo komandas parakstīts krekls.

Papildu informācija:

Daiga Konošonoka
Latvijas Radio
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28313163
E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv