Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā - „Dokumentārijs"

No 19. novembra  populārākajās satura straumēšanas platformās pieejams jauns dokumentālās žurnālistikas podkāsts „Dokumentārijs”, attīstot kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Podkāstā tiks publicēti dažādas tematikas dokumentāli audiostāsti vairākās sērijās. Pirmajā ciklā „Miers ar tevi!” 4 epizožu ietvaros stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu. Raidierakstu veido Latvijas Radio.

„Dokumentārijs” redaktore, žurnāliste Justīne Savitska un producente Anita Brauna stāsta, ka  raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijas Radio. „Latvijā ir spilgtas dokumentālā kino tradīcijas, bet dokumentālā audio žanrs nav tik attīstīts. Tieši tādēļ ir tapis „Dokumentārijs”, lai pieskartos nozīmīgiem tematiem, kas ietekmē cilvēku dzīves. Mēs ar šo stāstu palīdzību varam ieraudzīt īstu cilvēku, uz kuriem šie jautājumi attiecas,” tā Justīne Savitska.

Pirmo četru epizožu stāstu „Miers ar tevi” podkāstā „Dokumentārijs” veidojusi Marta Herca, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un podkāstu (podkāsts „Muša”) veidotāja. Kā norāda pati podkāsta veidotāja, tad „Miers ar tevi” epizodes ir par cilvēkiem un mīlestību, atklājot to cilvēku pieredzi, kuri ir homoseksuāli orientēti, bet tai pat laikā apmeklē baznīcu. „Veidojot dokumentālus stāstus, esmu sapratusi, ka savas pieredzes izstāstīšana darbojas terapeitiski – gan stāstniekam, gan klausītājam. Šī podkāsta veidošanas laikā es satiku cilvēkus, kas ir līdzīgi man – viņi savas seksuālās orientācijas dēļ baznīcā ir piedzīvojuši atstumšanu. Jāatzīst, ka es nevarētu šo stāstu izstāstīt agrāk, bija jāpaiet laikam, lai spētu uz savu pieredzi paskatīties no malas un par to runāt tā, lai neaizlūst balss. Tomēr no tā pilnībā izvairīties nevarēju,” atklāj Marta Herca.

Viņa norāda, ka dokumentālais stāsts „Miers ar tevi” ir iespēja ielūkoties cilvēku dzīvēs, ienākt viņu ģimenēs un ieraudzīt to, cik tās patiesībā ir parastas. Galvenokārt tas tomēr esot stāsts par mīlestību.

Martas Hercas veidotais stāsts pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kur ir izlasāms arī precīzs epizožu transkripts vārds vārdā, tādējādi padarot podkāstu pieejamāku cilvēkiem, kuri nevar klausīties audio, bet ir ieinteresēti podkāsta saturā.

Podkāsta „Dokumentārijs” redaktore  Justīne Savitska atklāj, ka arī turpmākajos stāstos tiks atklāti spilgti temati, piemēram, klausītājiem piedāvājot pētnieciskās žurnālistikas stāstu par seksuālu vardarbību. Podkāsts „Dokumentārijs” no 19. novembra pieejams Latvijas Radio mājaslapā - https://ej.uz/Dokumentarijs, LSM.lv un podkāstu straumēšanas platformās.

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 100 dažādu raidījumu, kas pielāgoti podkāstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: sarunas jauniešiem par dzīves jēgu Kā ir būt, mentālajai veselībai veltītais podkāsts Vai tas ir normāli?, podkāsts par podkāstiem Latvijā Raidnīca, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mūziķu pieredzes stāstiem Mūziķis pie mikrofona un latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts Puslopys, kā arī audio stāstu krājums 100 deči Latvijai. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu В гостях у книжки un zinātnei veltīto Природа вещей. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv