Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Sācies “Dod pieci!” 154 stundu labdarības maratons

Šodien, 17. decembrī, plkst. 12.00 tika atklāts sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!”, kas šogad aktualizē tematu par vides pieejamību un aicina ziedot to cilvēku atbalstam, kas saskārušies ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas. Savukārt “Dod pieci!” aizsācējs, DJ Toms Grēvinš šodien uzsāka vienu no saviem pieciem 42 km maratoniem, lai piesaistītu papildu ziedojumus cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem.

 

Nepalieciet vienaldzīgi pret tiem, kas tumsā, klusumā un iesprostoti mājvietā!

 

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta labdarības maratona atklāšanā atzina, ka “Dod pieci!” jau astoto gadu sniedz neatņemamu svētku sajūtu. „Šī gada labdarības maratonam „Dod pieci!” ir divi mērķi. Pirmais, lai mūsu publiskā vide būtu pieejama cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem – redzes, dzirdes, kustības. Otrs mērķis ir gana praktisks – pielāgot dzīvesvietas un palīdzot cilvēkiem ar tām vajadzībām tam, kam valstij šobrīd nepietiek naudas, piemēram, virtuves pielāgošana, uzbrauktuve iekļūšanai kāpņutelpā,” stāsta Rūta Dimanta. Jau šobrīd ikviens cilvēks, kuram nepieciešams atbalsts personīgās vides pielāgošanai, var pieteikties palīdzībai labdarības maratona „Dod pieci!” mājaslapā www.dodpieci.lv. „Mums ir svarīgi, lai tiktu izstāstīti to cilvēku stāsti, kam vides pieejamība ir izaicinājums. Ja mēs šos stāstus nezinām, tad savā ziņā izliekamies, ka problēma neeksistē,” pārliecināta Rūta Dimanta.

 

Labdarības maratona atklāšanā Voldemārs Lapa, kurš ratiņkrēslā pavadījis visu mūžu, iedvesmojoši teica: „Es gribu ikvienam parādīt to, ka ratiņkrēsls nav šķērslis, lai ietu ārā. Šī gada labdarības maratona tēma būs liels grūdiens tiem cilvēkiem, kam ir nepieciešama palīdzība, lai izkļūtu no mājas un dzīvotu pilnvērtīgi”.

 

 “Dod pieci!” pirmās dienas programmā vēl gaidāma labdarības izsole un vairāku izcilu mūziķu viesošanās – grupa DAGAMBA, mūziķe Būū, dziedātāja Linda Leen un ģitārists Rihards Lībietis, grupa Carnival Youth, mūziķis Ralfs Eilands un citi. Katru dienu stikla studijā būs arī dažādi viesi, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā.

 

Skrienošais DJ Grēviņš dodas pirmajā 42 km distancē

Stikla studijas dīdžeji regulāri sazināsies arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kas šodien Rīgā skrien savu pirmo 42 km maratonu. Visus iepriekšējos labdarības maratonus Toms pavadīja stikla studijā, tomēr šogad atradīsies “brīvībā” un kļūs par skrienošo DJ, kurš nes “Dod pieci!” vēsti uz Latvijas reģioniem, piecas dienas skrienot reālus maratonus, tādējādi ar kustību palīdzot tiem, kam kustība Latvijā ir ierobežota. Toma pirmais maratons, pateicoties sadarbībai ar uzņēmumu “Bonava Latvija”, sākās jau šodien, 17. decembrī, atbalstot cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem. Tiešsaistē Toma skrējienam iespējams sekot līdzi šeit: https://ej.uz/Toms-skrien-17-12

 

“Dod pieci!” ziedošanas iespējas

 

Ikviens var ziedot līdzekļus “Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

 

Skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus var veikt arī labdarības maratona ”Dod pieci!” stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci.

 

Tāpat skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā.

 

Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros sākušās arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Sekot līdzi aktuālajām labdarības izsolēm var www.izsole.dodpieci.lv    

 

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistas invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

 

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

 

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošina digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalsta “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošina digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris ir “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējas kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošina stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu. 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv