Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio sāks skanēt vairāk nekā 10 jauni raidījumi

No 2022. gada Latvijas Radio raidījumu klāstu papildina vairāki jauni izglītojoši un informatīvi analītiski raidījumi, turpinot attīstīt satura daudzveidību un dažādām mērķauditorijām piemērota satura radīšanu. Jau no 4. janvāra Latvijas Radio 1 sāks skanēt Ginta Grūbes iknedēļas raidījums „Brīvības bulvāris”. Tāpat LR1 ētera personībām pievienojas Arnis Krauze ar iknedēļas raidījumu „Laikmeta krustpunktā”. Latvijas Radio 4 attīsta kriminālstāstu žanru un veidos raidījumus par uzņēmējdabības inovācijām. Savukārt Latrvijas Radio 5 – Pieci.lv iecerējis vairākus multimediālus projektus jauniešu sasniegšanai digitālās platformās.

 

“Turpinot pērn aizsākto, Latvijas Radio investē satura un programmu attīstībā un 2022. gadā klausītājus priecēs ar vairāk nekā 10 jauniem raidījumiem dažādās tēmās un žanros, neaizmirstot arī izaugsmi multimediāli un turpinot stiprināt savu vietu Latvijā kā vadošajam podkāstu veidotājam. Pateicoties kompensācijai iziešanai no reklāmas tirgus, šogad spēsim realizēt arī tādus satura projektus, kuri ideju līmenī jau sen bija padomā, bet, kurus iepriekš nevarējām īstenot finansiālu apsvērumu dēļ. Latvijas Radio programmās būs ne tikai jauns saturs, bet skanēs arī jaunas balsis. Esam čakli strādājuši, lai saviem klausītājiem sarūpētu bagātīgu saturu un celtu programmu kvalitāti”, atzīst Latvijas Radio valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere.

 

Jau šonedēļ Latvijas Radio 1 ēterā pirmatskaņojumu piedzīvos vairāki jauni raidījumi. Viens no tiem iknedēļas multimediālais raidījums “Brīvības bulvāris”, ko veido žurnālists un režisors Gints Grūbe. “Brīvības bulvāris” Latvijas Radio 1 ēterā skanēs reizi nedēļā, veicinot diskusiju un domu apmaiņu sabiedrībā par dažādām laikmeta idejām. Grūbe ar saviem viesiem diskutēs par tādām tēmām kā populisms, marksisms 21. gadsimtā, sociālie  mediji un politikas manipulācija šodien, kā arī citiem tematiem, kas līdz šim Latvijas Radio ēterā bijuši salīdzinoši mazāk. “Raidījums “Brīvības bulvāris” ir iecerēts kā sarunu raidījums ar atsauci uz Rīgā dzimušo filosofu Jesaju Berlinu, kurš ne tikai bija viens pagājušā gadsimta brīvības teorētiķiem, bet kura filosofija izpaudās vairāk sarunās nekā rakstos. Raidījumā aicināšu Latvijas un pasaules domātājus un ideju cilvēkus, lai analizētu un domātu par to, kas Latvijā un pasaulē notiek, ko mēs katrs tur varam vai nevaram ietekmēt. Tās būs sarunas gan par politiku, gan pasaules kārtību, vērtībām un to maiņu ar cilvēkiem, kuros vērts ieklausīties un domāt līdzi,” tā raidījuma veidotājs Gints Grūbe. Pirmajā raidījumā “Brīvības bulvāris” 4. janvārī plkst. 15.05 Gints Grūbe sarunāsies ar vienu no vadošajiem teologiem Latvijā Juri Cālīti. Tā būs saruna par brīvību, atrašanos jaunā laikmetā, baznīcas lomu un par garīgā līdera nepieciešamību, pasaules sajukšanu prātā, bailēm un to, vai ārkārtas situācija mums ļāvusi kaut ko vairāk saprast par cilvēka dabu. Raidījuma epizodes pilnā garumā video formātā būs pieejamas arī Latvijas Radio Youtube kontā un populārākajās straumēšanas vietnēs. Pirmā epizode jau pieejama šeit: https://youtu.be/uGFziAZTmG0

 

No 8. janvāra katru sestdienu plkst. 13.00 LR1 ēterā skanēs žurnālista Arņa Krauzes veidotais jaunais raidījums “Laikmeta krustpunktā”. Iknedēļas raidījumā Krauze intervijas formātā apspriedīs sabiedrībā aktuālus tematus ar personu, kam kādā laika posmā Latvijā ir bijusi nozīmīga ietekme. Pirmā raidījuma viesis būs Maestro Raimonds Pauls.

 

Latvijas Radio 1 šogad skanēs vēl vairāki jauni raidījumi. Viens no tiem – raidījumu cikls “Avīžnieku tauta”, atklājot latviešu drukātās preses 200 gadu vēstures gaitu. Raidījums izskanēs reizi mēnesī, katra mēneša priekšpēdējā trešdienā plkst. 15.05, un to veidos žurnālists Eduards Liniņš. Tāpat šogad reizi mēnesī – mēneša pēdējā trešdienā LR1 ēterā skanēs Eduarda Liniņa veidotais raidījums “Stūru stūriem”, kas izcels Latvijas vēsturiskās un kultūrvēsturiskās teritorijas.

 

Vairākus jaunus raidījumus šogad ir sarūpējis mazākumtautību valodās raidošais Latvijas Radio 4 – Doma laukums. Turpmāk ceturtdienās plkst. 13.30 LR4 ēterā tiks atskaņots raidījums “Maldu anatomija”, kur katrā raidījumā būs dzirdams stāsts par kādu reālu noziegumu no upura/noziedznieka skatupunkta, kā arī eksperta komentārs par notikušo. Savukārt, otrs LR4 jaunais raidījums “Vietējais raksturs” pievērsīsies inovatīvām biznesa idejām ar mērķi celt klausītāju finanšu pratību un uzņēmību. “Vietējais raksturs” LR4 ēterā skanēs katru otrdienu plkst. 13.30.

 

Arī Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ir parūpējies par vairākiem jauniem raidījumiem un podkāstiem jauniešu auditorijai. Turpmāk pirmdienās plkst. 7.30 ēterā skanēs iknedēļas raidījums “Jauni un bagāti”. Tā mērķis ir sniegt jauniešu auditorijai vērtīgu un un interesantu informāciju par finanšu pasaules jautājumiem. Astoņu epizožu garumā šogad LR5 Youtube kanālā būs pieejams dzejnieka un žurnālista Toma Treiberga raidījums “Es rakstu, man palīdz”, atainojot to, kā rakstīšana var palīdzēt jauniešu mentālajai veselībai.

Savukārt, raidījums “Kas tur īpašs”, ko vadīs jau zināmā LR5 personība Lota Ulmane, interesantā un vizuāli atraktīvā veidā ik mēnesi jauniešu auditorijai skaidros Latvijai nozīmīgus datumus un vēstures notikumus. Raidījums ik mēnesi būs pieejams LR5 Youtube kanālā. Latvijas Radio 5 – Pieci.lv domā arī par podkāstu attīstību, tādēļ šogad visās populārākajās straumēšanas vietnēs gaidāms arī jauns podkāsts “LR5 personības”, kā ietvaros pieci LR5 darbinieki stāstīs par sev un savai auditorijai interesējošām tēmām.

 

Par Latvijas Radio

 

Latvijas Radio kanālu grupa ar 36,96% radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina Kantar TNS jaunākie auditorijas dati par 2021. gada vasaras – rudens periodu. Latvijas Radio programmas klausās aptuveni 786 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Eiropas Raidorganizāciju apvienības dati liecina, ka pēc tirgus daļas, iknedēļās klausītāju skaita un jauniešu auditorijas klausītāju skaita Latvijas Radio ir līderis arī Baltijas valstu sabiedrisko radio kontekstā un pārspēj arī lielu daļu sabiedriskās raidstacijas Eiropā.

Šobrīd Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā.  Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv.

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 100 dažādu raidījumu, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.