Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Palmu svētdienā Latvijas Radio 3 – Klasika skanēs trīs Eiroradio tiešraides

10. aprīlī Latvijas Radio 3 – Klasika sadarbībā ar citām Eiroradio dalībvalstīm klausītājiem piedāvās tradicionālo un starptautiski nozīmīgo projektu – Palmu svētdienas koncertu tiešraides. Turklāt, vienu no koncertiem šogad piedāvās Rīgas Doms un Latvijas Radio. 

 

10. aprīlī plkst. 15.15 tiešraidē no Amsterdamas „Concertgebouw” zāles skanēs Johana Sebastiāna Baha „Sv. Jāņa pasija”, kuras atskaņojumā piedalīsies Regula Mīlemane (soprāns), Katriona Morisone (mecosoprāns), Mauro Peters un Maksimiliāns Šmits (tenors), Artu Kataja un Ešlijs Ričess (bass), „Laurens Collegium Rotterdam” koris, Amsterdamas Karaliskais „Concertgebouw” orķestris un diriģents Endrū Mance. Tiešraide vienlaikus būs dzirdama Igaunijas, Lielbritānijas, Lietuvas un Slovēnijas sabiedrisko raidorganizāciju mūzikas programmās. 

 

Savukārt, plkst. 18.00 tiešraidē no Rīgas Doma balkona koncertā „Gaismas asaras” muzicēs Līga Griķe (kokle), Aigars Raumanis (saksofons) un Aigars Reinis (ērģeles). Palmu svētdienā šogad skanēs latviešu mūzika. Īpaši šim notikumam tapuši divi jaundarbi – komponiste Madara Pētersone radījusi „Laika liecību” saksofonam un ērģelēm, kurā autore akcentējusi savu iekšējo vēstījumu par mieru, iedvesmu rodot dzejnieces Ingas Pizānes vārdos: „Es gribētu, lai sākas tikai pavasaris un miers”. Savukārt, komponiste Anna Veismane sacerējusi veltījumu Līgai Griķei un Aigaram Raumanim – opusu „Pavasara vēstnesis”. Autore norāda, ka skaņdarbā var saklausīt pavasara gaidīšanas ilgas, trauslu prieku, saviļņojumu un pārlaicīgus tēlus, kas pārtapuši mūzikas valodā. Koncertā izskanēs arī divi solo skaņdarbi – Riharda Dubras „Gaismas asaras” koklei un Maijas Einfeldes „Crucifixus” ērģelēm. Bet koncerta izskaņu veidos Ērika Ešenvalda „Adoremus in aeternum” jeb komponista paša vārdiem sakot, „abstrakts, muzikāls ceļojums” par tēmu „Pielūgsim mūžīgi”, ko Rīgas Doma akustikā atskaņos Aigars Raumanis un Aigars Reinis.

 

Koncertu vadīs Liene Jakovļeva, un tiešraide vienlaikus skanēs arī Lielbritānijā, Lietuvā un Slovēnijā. Koncertu varēs apmeklēt klātienē, kā arī klausīties un skatīties Latvijas Radio 3 - Klasika mājaslapā: www.klasika.lsm.lv Koncerta ieraksts vēlāk būs dzirdams arī Austrālijas, Bulgārijas, Grieķijas, Horvātijas, Islandes un Serbijas sabiedrisko raidorganizāciju mūzikas programmās. 

 

Palmu svētdienas noslēgumā plkst. 19.00 tiešraidē no Kopenhāgenas Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis un diriģents Deivids Hils interpretēs Žoskēna de Prē, Bernharda Levkoviča, Alisas Firsovas, Dobrinkas Tabakovas, Karla Nīlsena, Emīla Hartmana un Džeimsa Makmilana mūziku.

 

Par Latvijas Radio 3 – Klasika

 

Latvijas Radio 3 – Klasika ir vienīgā klasiskās mūzikas raidstacijā Latvijā, kas ik dienu raida klasisko, mūsdienu, pasaules un džeza mūziku, kultūras raidījumus un ziņas. Tikai Latvijas Radio 3 – Klasika skan latviešu oriģinālmūzika un latviešu mūziķu ieskaņojumi no koncertzālēm un Latvijas Radio fonotēkas unikālā arhīva. Dalība Eiropas Raidorganizāciju savienībā (EBU) LR3 garantē izcilus koncertus un tiešraides no pasaules koncertskatuvēm, sniedzot iespēju popularizēt arī Latvijas mūziķu sniegumu pasaulē. Saskaņā ar Kantar TNS jaunākajiem datiem (2021. gada septembris – 2022. gada februāris), LR3 ik nedēļu sasniedz ap 96 tūkstošiem klausītāju.

 

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv